7.5 C
Budapest
2024. március. 29. péntek

1966 – micsoda kocsi!

Félévszázaddal ezelőtt a francia gépjárműiparnak kedvezett a szerencse és a nemzetközi zsűri. A Renault 16 lett az „Év autója”. Teljesen megérdemelten. A szokatlan formavilágú modellt Gaston Juchet tervezte.

1966 – micsoda kocsi!

A ferdehátú családi limuzin Európát, Afrikát és a Közel-Keletet is meghódította. Sőt később Ausztráliát is, ahol Melbourneban nyílt szerelő csarnok. Az R 16-os sorozatgyártása 1965-ben kezdődött a frissen épített sandouvillei üzemben. E tágas típus nyerte ’66-ban a „Car of the Year” elismerést az öreg kontinensen. A kombi erényekkel is büszkélkedő, alig egy tonna önsúlyú kocsi a közép-kategória egyik kedvence lett.

Másfél évtized alatt, 1980-ig bő 1,8 millió példány született a kétféle izomzattal – 1,5 és 1,65 literes motorral – kínált batárból. Az 54 és 93 lóerő közötti teljesítménnyel piacra dobott Renault formabontó karosszériája Gaston Juchet fantáziáját dícséri. A ma sem öreges-unalmas modell csúcsverziója az R 16 TX jelzést kapta. Ezzel a toptípussal akár 170 km/órás végsebességet is elérhetett az ólomlábú sofőr. Kívülről az ikerfényszórokról ismerhető fel ez a fürge francia autó.

Mogyorósi Géza (Berlin)

Fotó: -a-

Forrás: mixonline

Most népszerű

Hasonló hírek

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem