13.5 C
Budapest
2024. március. 29. péntek
HomeFőhírekBelföldi hírek1956 az egész Nemzet forradalma volt (+videó)

1956 az egész Nemzet forradalma volt (+videó)

1956 is megmutatta, hogy a magyar nemzet egységes, és minden magyar felelős minden magyarért – fogalmazott Gulyás Gergely a Műegyetemen.

A Rákóczi Szövetség a Gloria Victis rendezvénysorozat keretében az 1956-os forradalmat elindító magyar ifjúságnak állított emléket a budapesti Műegyetemen; az október 21-23. között a rendezvényeken mintegy 2000 Kárpát-medencei középiskolás és egyetemista vesz részt.

Az október 23-i rendezvényen megjelent diákokat Halzl József, a Rákóczi Szövetség vezetője köszöntötte, majd Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője és Kónya Imre korábbi miniszter tartott előadást.

 

Gulyás Gergely előadásában elmondta, az 56-os forradalom és szabadságharc gyökeresen változtatta meg hazánk nemzetközi megítélését, a legnagyobb dicsőséget szerezte Magyarországnak. Mindenhol a szabad világban elismeréssel tekintettek arra az országra, melynek polgárai az életüket is készek voltak feláldozni a világ legnagyobb hatalmának hadseregével szemben – tette hozzá.

A Fidesz frakcióvezetője felidézte, a lengyel munkásokkal szembeni szolidaritás vitte az utcára a magyar egyetemistákat, akik szabadságot, többpártrendszert és demokráciát követeltek. Ebből egy olyan forradalom indult el, mely ledöntötte a Sztálin szobrot és néhány napra kiűzte a szovjeteket. Magyarország számára ez a 13 nap azt a hitet adta, hogy hazánk közel 10 év diktatúra után a többpártrendszer és a demokrácia útját járhatja – fogalmazott.

Fotó: fidesz.hu

A képviselő vázolta az akkori nemzetközi helyzetet, és emlékeztetett arra, hogy a nyugati világban senki sem merte kockáztatni a status quo-t, ez pedig a szovjetek beavatkozásához, a forradalom brutális leveréséhez vezetett. Az 56-os forradalom után olyan megtorlások következtek, melyek messze túlmutattak az 1848/49-es szabadságharcot követő retorziókon – jegyezte meg a politikus.

Gulyás Gergely arra is felhívta a figyelmet, hogy 56-ban nemcsak Budapesten, de az ország különböző városaiban is létrejöttek munkástanácsok, forradalmi bizottságok, melyek néhány nap alatt megszervezték a helyi demokratikus közéletet. Ezért ez a forradalom az egész ország, az egész nemzet forradalma volt; még a határainkon kívüli magyar térségekben is a szolidaritás ezernyi megnyilvánulásával lehetett találkozni. 1956 is megmutatta, hogy a magyar nemzet egységes, és minden magyar felelős minden magyarért – fogalmazott Gulyás Gergely.

Kónya Imre előadásában aláhúzta, 1956 legtöbb követelését és célját sikerült megvalósítani 1989/90-ben. Kiemelte, a rendszerváltás idején nekik 56 példa és kapaszkodó volt. 1956-ban kialakult egy olyan nemzeti egység, mely lehetővé tette, hogy szembeszálljunk a világ legnagyobb hadseregével és legalább időlegesen elsöpörjük a kommunista rendszert. Ez az egység tette lehetővé 1989-ben is, hogy rákényszerítsük a kommunista hatalmat arra, hogy szabad választásokat tartsanak – fejtette ki.

Joggal hozhatta meg a szabadon választott parlament az a törvényt, mely október 23-át nemzeti ünneppé tette – hangsúlyozta a Boross-kormány minisztere.

Forrás: fidesz.hu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

Hasonló hírek

Pannon Work