Hirmagazin.eu
Főoldal » 1956 az egész Nemzet forradalma volt (+videó)
Belföldi hírek

1956 az egész Nemzet forradalma volt (+videó)

1956 is megmutatta, hogy a magyar nemzet egységes, és minden magyar felelős minden magyarért – fogalmazott Gulyás Gergely a Műegyetemen.

A Rákóczi Szövetség a Gloria Victis rendezvénysorozat keretében az 1956-os forradalmat elindító magyar ifjúságnak állított emléket a budapesti Műegyetemen; az október 21-23. között a rendezvényeken mintegy 2000 Kárpát-medencei középiskolás és egyetemista vesz részt.

Az október 23-i rendezvényen megjelent diákokat Halzl József, a Rákóczi Szövetség vezetője köszöntötte, majd Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője és Kónya Imre korábbi miniszter tartott előadást.

 

Gulyás Gergely előadásában elmondta, az 56-os forradalom és szabadságharc gyökeresen változtatta meg hazánk nemzetközi megítélését, a legnagyobb dicsőséget szerezte Magyarországnak. Mindenhol a szabad világban elismeréssel tekintettek arra az országra, melynek polgárai az életüket is készek voltak feláldozni a világ legnagyobb hatalmának hadseregével szemben – tette hozzá.

A Fidesz frakcióvezetője felidézte, a lengyel munkásokkal szembeni szolidaritás vitte az utcára a magyar egyetemistákat, akik szabadságot, többpártrendszert és demokráciát követeltek. Ebből egy olyan forradalom indult el, mely ledöntötte a Sztálin szobrot és néhány napra kiűzte a szovjeteket. Magyarország számára ez a 13 nap azt a hitet adta, hogy hazánk közel 10 év diktatúra után a többpártrendszer és a demokrácia útját járhatja – fogalmazott.

Fotó: fidesz.hu

A képviselő vázolta az akkori nemzetközi helyzetet, és emlékeztetett arra, hogy a nyugati világban senki sem merte kockáztatni a status quo-t, ez pedig a szovjetek beavatkozásához, a forradalom brutális leveréséhez vezetett. Az 56-os forradalom után olyan megtorlások következtek, melyek messze túlmutattak az 1848/49-es szabadságharcot követő retorziókon – jegyezte meg a politikus.

Gulyás Gergely arra is felhívta a figyelmet, hogy 56-ban nemcsak Budapesten, de az ország különböző városaiban is létrejöttek munkástanácsok, forradalmi bizottságok, melyek néhány nap alatt megszervezték a helyi demokratikus közéletet. Ezért ez a forradalom az egész ország, az egész nemzet forradalma volt; még a határainkon kívüli magyar térségekben is a szolidaritás ezernyi megnyilvánulásával lehetett találkozni. 1956 is megmutatta, hogy a magyar nemzet egységes, és minden magyar felelős minden magyarért – fogalmazott Gulyás Gergely.

Kónya Imre előadásában aláhúzta, 1956 legtöbb követelését és célját sikerült megvalósítani 1989/90-ben. Kiemelte, a rendszerváltás idején nekik 56 példa és kapaszkodó volt. 1956-ban kialakult egy olyan nemzeti egység, mely lehetővé tette, hogy szembeszálljunk a világ legnagyobb hadseregével és legalább időlegesen elsöpörjük a kommunista rendszert. Ez az egység tette lehetővé 1989-ben is, hogy rákényszerítsük a kommunista hatalmat arra, hogy szabad választásokat tartsanak – fejtette ki.

Joggal hozhatta meg a szabadon választott parlament az a törvényt, mely október 23-át nemzeti ünneppé tette – hangsúlyozta a Boross-kormány minisztere.

Forrás: fidesz.hu

Hasonló hírek

A magyarok az ország megvédését várják a kormánytól és a rendőrségtől

Géza

Szijjártó keményen visszaszólt

Edit

A Die Welt újságírója szerint a nemzeti kormányzás miatt támadják Orbánt

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------