13.8 C
Budapest
2024. április. 25. csütörtök
HomeTudástárTudástár - minden érdekesség1946-ban készült rövidfilm az atomtámadás utáni Nagaszakiról

1946-ban készült rövidfilm az atomtámadás utáni Nagaszakiról

hirmagazin 2015 06 18 082052

Tízperces színes rövidfilm került elő egy amerikai archívumból az atomtámadás után éledező Nagaszakiról 1946 májusából.

A filmre, amelyet valószínűleg az amerikai hadsereg készített, az Egyesült Államok marylandi Nemzeti Archívumában bukkantak rá japán kutatók – közölték Nagaszaki város illetékesei.

A felvételen a Nagaszaki Piac elnevezésű környék nyüzsgése látható, feltűnnek az atomrobbanás helyszínéhez közeli emlékhely mellett épült faházak. A képeken egy katolikus pap beszélget egy amerikai katonával a Szűz Mária-katedrális romjainál.

Egy másik filmrészleten, amely 1945. szeptember 28-én készült, egy lány ül kötéssel a fején a megperzselődött földön. A nagaszaki szakemberek szerint ugyanaz a lány lehet, akiről két éve egy fotót is találtak, erre utal, hogy a filmfelvétel és a kép nagyjából egyidejűleg készült.

Az archívumból egy másik fotó is előkerült, a fekete-fehér képen, amelyet feltehetően szintén az amerikai hadsereg készített 1945. szeptember 16-án, az augusztus 6-án ledobott amerikai atombomba becsapódásának környéke látható. A képen egy elszenesedett fa torzójáról egy üzenet lóg, amelyet valószínűleg a bombázás egy áldozata írhatott: egy nő neve és egy menedékhely címe olvasható rajta.

A nagaszaki illetékesek harmadszor kutatnak az Egyesült Államokban az atombomba ledobásának közelgő 70. évfordulójára készülve. A város eddig mintegy kétezer fotót és filmet gyűjtött össze.

Fukahori Jositosi, a bombázás 86 éves túlélője, aki maga is részt vett az archívumokban folytatott kutatásban, úgy fogalmazott, a most megtalált „színes film nagyon értékes, mivel a város feléledésének jeleit mutatja”.

Forrás: metropol; Kép: Google;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

 

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem