13.9 C
Budapest
2024. április. 25. csütörtök
HomeSzabadidőMűvészet1811. október 22-én, 204 éve született Liszt Ferenc

1811. október 22-én, 204 éve született Liszt Ferenc

Liszt Ferenc zeneszerző osztrák anya és magyar apa gyermekeként a határközeli Doborjánon (Raiding) született Liszt Ferenc.

Liszt Ferenc

Először apjától tanult zongorázni, első nyilvános koncertjeit 9 évs korában adta Pozsonyban és Sopronban. Tehetsége elismeréseként négy magyar főúr hat évig ösztöndíjat biztosított zenetanulásához. 1822-től Bécsben tanult Czernytől és Salieritől, 1823-tól Párizsban magánúton folytatta tanulmányait.

Csodagyerekként, majd virtuóz felnőttként is végigkoncertezte fél Európát, és folyamatosan fejlesztette zongoratechnikáját. Élettársával, Marie D’Agoult grófnővel Svájcban telepedtek le, három gyermekük született.

Zeneszerzőként az 1850-es években kezdett elismertté válni, 1856-ban az ő ünnepi miséjével szentelték fel az esztergomi székesegyházat. A hatvanas évektől kezdve zeneszerzőként főleg egyházi zenékkel foglalkozott, élete pedig a Pest-Róma-Weimar háromszögben folyt.

1875-ben saját lakásán alapította meg a Zeneakadémiát, melynek elnöke és oktatója lett. Bayreuthban hunyt el tüdőgyulladásban, sírja ma is it található.

Forrás: wikipedia; Kép: Google;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem