Hirmagazin.eu
Főoldal » 179 ezret keres egy hazai frissdiplomás
Gazdaság

179 ezret keres egy hazai frissdiplomás

Átlagosan nettó 179 ezer forintot keresnek havonta a Magyarországon elhelyezkedő frissdiplomások, míg ha a külföldön munkát vállalókat is idevesszük, 197 ezer forintot keres átlagosan egy frissen végzett munkavállaló – derült ki a Diplomás Pályakövető Rendszer frissdiplomásokról szóló 2014-es adataiból.
Állásbörze a Műegyetemen.

179 ezret keres egy hazai frissdiplomás

Fotó: Katona László

Az Educatio Nonprofit Kft. által készített felmérésben több mint 21 ezer volt hallgató vett részt, aki 2009-ben, 2011-ben vagy 2013-ban szerezte meg az abszolutóriumát az adatokat gyűjtő 33 hazai felsőoktatási intézmény valamelyikében.

Érdekesség, hogy a tanulmányi eredmény nem feltétlenül függ össze a fizetéssel: bár a legtöbbet – átlagosan 188 ezer forintot – azok keresik, akiknek a tanulmányi eredményük saját bevallásuk szerint sokkal jobb volt, mint a többieké.

A második legmagasabb összegről (185 ezer forintról) azok számoltak be, akik teljesítménye kicsivel gyengébb volt az átlagnál. Ettől csupán 1200 forinttal marad el azoknak a frissdiplomásoknak a bére, akik sokkal rosszabban tanultak, mint a többiek. Az átlagos tanulók jeleztek vissza a legalacsonyabb, átlagosan 175 ezer forintos fizetésről.

A frissdiplomások havi nettó átlagjövedelme képzési területek szerint (forint)

179 ezret keres egy hazai frissdiplomás

A munkakeresés a diákok jó részénél nem a tanulmányok befejezése után kezdődött, mivel 45 százalékuk már az abszolutórium megszerzésekor is főállásban dolgozott. Nappali tagozatosok körében természetesen alacsonyabb, 20 százalékos ez az arány.

Akik közvetlenül a végzés után kerestek és találtak munkát, átlagosan 4,2 hónap alatt jártak sikerrel, de egyharmaduk egy hónapon belül állást kapott. A munka betöltéséhez átlagosan harmincszor kellett kapcsolatfelvételt kezdeményezniük a munkáltatókkal (önéletrajz, jelentkezés, álláshirdetésre beadott pályázat), amelyekből átlagosan ötször kapott visszajelzést (érdeklődés, állásinterjú, adatbázisba vétel). A pályakövetés alapján a végzettek 4,6 százaléka volt munkanélküli. Ez kedvezőbb, mint a 25–54 évesek körében mért 7 százalékos ráta.

Hogyan jutott diplomázás után az első munkához?

179 ezret keres egy hazai frissdiplomás3

Az államvizsga és a diploma megszerzése közötti időszak eltolódása a végzettek egyharmadát érinti: 48 százalék a megkérdezéskor sem rendelkezett még diplomával. A csúszás 32 százalékban egy éven belüli, de 9 százaléknál két évnél hosszabbra nyúlik. A hallgatók háromnegyede a nyelvvizsga hiányával indokolta a késést. (Ez az ok gyakrabban fordul elő a pedagógiai és közigazgatási képzések hallgatói között.)

A diploma megszerzésének eltolódása azonban nem okoz mindig gondot a munkaerőpiacon: a késve diplomázók 43 százaléka az abszolutórium megszerzésekor is dolgozott, és csaknem ugyanekkora arányban diploma nélkül is kiléptek a munkaerőpiacra.Külföldi munka
A foglakoztatott frissdiplomások 8,8 százaléka külföldön dolgozott a felméréskor, bár ez az arány képzési területenként nagyon eltérő.

13-15 százaléka a külföldön álláshoz jutóknak sport-, egészség- vagy természettudományi diplomával rendelkezik.

Csak 1,6 százaléka tud külföldön elhelyezkedni a közigazgatási, rendészeti és katonai diplomásoknak.

Az átlagnál alacsonyabb ez az arány a jogi és tanári területen is (3,2 és 4,9 százalék).

Nem végzettsége szerint tud elhelyezkedni a külföldön dolgozó frissdiplomások 39 százaléka.

A legtöbben Németországban, Ausztriában és az Egyesült Királyságban dolgoznak vagy dolgoztak.

Forrás: metropol

Hasonló hírek

10 perc létrehozni egy offshore céget

info

Amerikából dicsérik a családvédelmi akciótervet

Géza

Szükségtelen az otthoni élelmiszerkészletek felhalmozása – videó

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------