Image default
Gazdaság

173 ezer nő azonnal készülhet az élethosszig tartó adómentességre

Átlagbérrel számolva egy munkába visszatérő, háromgyermekes nő a nyugdíjig 18 millió forinttal járna jobban az szja-mentességgel.

Akár tízmilliókhoz is juthatnak a háromgyermekes nők, ha valóban bevezetik számukra az élethosszig tartó szja-mentességet – számolta ki a Portfolio. Kedden a Magyar Idők kormányzati forrásra hivatkozva írt arról, hogy a kormány a gyermekvállalás ösztönzését célzó lépések között felvetetette: a háromgyermekes nők életük végéig legyenek mentesek a személyijövedelemadó-fizetés alól.

Csiki Gergely, a Portfolio.hu elemzője az InfoRádiónak elmondta, nehéz kiszámolni, az intézkedés milyen hatással lehet a költségvetésre, de még bonyolultabb arról képet kapni, hogy mennyi pénz áll a házhoz az egyes családok esetében, és még azt sem tudni, pontosan kik re fog vonatkozni az új kedvezmény, és hogyan viszonyul az eddigi, háromgyermekesekre vonatkozó adószabályokhoz.

“Ha azt elfogadjuk, hogy minden olyan esetben érvényes lesz ez az újfajta kedvezmény, ahol van három gyermek, akkor jelentősebb költségvetési hatásokkal számolhatunk. De arról nehéz becslést mondani, hogy hányan vannak, akik három gyermeket már felneveltek, ők azok, akik azonnal igénybe tudnák venni, ha aktívak a munkaerőpiacon” – fogalmazott Csiki, aki szerint jellemzően a negyven év fölötti, munkavállaló nők körében lehet a kedvezményezettek egy része.

Másik részükről pontosabb adatok vannak.

“Három vagy annál több gyermekes háztartás, ahol a gyermekek 18 év alattiak, 173 ezer van. Rájuk szinte azonnal érvényes lesz a kedvezmény.”

– körvonalazta Csiki Gergely, aki szerint ez a kör nagyságrendileg

100 milliárd forintos bevételkiesést jelent majd a költségvetésnek.

Csiki elmondta még: egy olyan család esetében, amely érvényesíteni tudja a szóban forgó kedvezményt, adott évben “11 százalékkal javulhat a jövedelmi pozíció”.

Azok a nők pedig, akik 39 éves korban, három gyermek után visszatérnek a munkaerőpiacra, az átlagbérrel számolva 18 millió forinttal járnak jobban.
Nyitókép: Pexels
Forrás: infostart

Hasonló hírek

Több ezer pályakezdő kapott állást ifjúsági garanciával

Edit

Juttatások a korkedvezményes nyugdíj helyett

Géza

Szakértőtől, a BAR-listáról

Géza