Image default
Tudástár - minden érdekesség

1550 éves vámpírt találtak Olaszországban

Kővel a szájában találtak rá arra a gyermekre, akit még 1550 évvel ezelőtt vámpírként temettek el az olaszországi Lugnano egyik ősi temetőjében – írja a Live Science.

Az ismeretlen nemű gyermek nagy valószínűséggel maláriában hunyt el. A helyiek vélhetően attól féltek, hogy az elhunyt feltámad és másokat megharapva tovább terjeszti a betegséget a közösségben, állapították meg az Arizonai Egyetem munkatársai.

A csak „Babák Temetőjeként” hívott sírkertben más szokatlan módon elhantolt testeket is találtak a szakértők. Egyesek mellé hollókarmokat, mások mellé varangycsontokat temettek, de olyan is előfordult, hogy a gyermek csontjai mellett egy rézüstöt fedeztek fel, tele kutyakölykök maradványaival. Egy három év körüli kislány végtagjaira köveket helyeztek, egyúttal ő volt a nekropoliszban nyugvók közül a legidősebb.

A temetőt az ötödik században létesítették, a térségben éppen ekkor söpört végig egy óriási maláriajárvány.

1550 éves vámpírt találtak Olaszországban
FORRÁS: DAVID PICKEL/STANFORD UNIVERSITY

Babonás rómaiak

Habár DNS-vizsgálatot egyelőre nem végeztek, a temetőben fellelt gyermekek túlnyomó többségét a malária vitte el. A vizsgált koponya fogain jelenlévő tályogok is a malária okozta elhalálozás tényét erősítik meg.

Ismert, hogy a rómaiak nagyon féltek a járványok terjedésétől, ezért minden módszert, még a boszorkányságot is bevetették, hogy a ragályt okozó gonosz – ami hitük szerint a beteg testét megszállta – nehogy visszatérhessen”– mondta David Soren, az ásatás vezetője.

A kutatómunkát jövő nyáron folytatják.

Forrás: origo.hu

Hasonló hírek

Stephen Hawking: világvégével fenyeget az isteni részecske kutatása

Mazsi

A tojás 10 gyógyhatása

Mazsi

Törölték 2017 legnagyobb összeesküvés-elmélet videóját, de elkéstek…

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------