7.3 C
Budapest
2024. március. 29. péntek
HomeFőhírekKülföld1400 gyanúsított, gigantikus zsákmány az Interpol akciójában

1400 gyanúsított, gigantikus zsákmány az Interpol akciójában

Élő állatok ezreit, több tonnányi vadhúst és elefántcsontot foglaltak le május folyamán a hatóságok az illegális vad- és fakereskedelem felszámolását célzó nagyszabású nemzetközi műveletben, amelyben 92 ország vett részt – közölte szerdán az Interpol.

pestisracok.hu

A rendőri együttműködést világszinten koordináló szervezet közleménye szerint a Thunderstorm elnevezésű akcióban rendőrök, vámosok, határügynökségek, környezetvédő, vadvédelmi és erdészeti hatóságok vettek részt. A művelet során mintegy 1400 gyanúsítottat azonosítottak világszerte.

A hatóságok csaknem kétezer tételt foglaltak le több millió dollár értékben, köztük 43 tonna vadhúst – medve, elefánt, krokodil, bálna, zebra –, 1,3 tonna elefántcsontot, 27 ezer hüllőt, csaknem 4 ezer madarat, 48 élő főemlőst, 14 nagymacskát és hét medve, köztük két jegesmedve tetemét. Ezen kívül több tonna faanyagot is elkoboztak.

„A műveletben részt vevő országok a vadvilág – beleértve a növényeket, állatokat és fákat – elleni bűncselekményekre összpontosítottak május folyamán” – mondta Sheldon Jordan, a kanadai Wildlife Enforcement nevű hatóság főigazgatója, „látványosnak” nevezve az akció eredményeit.

Hozzátette, hogy a vadvilágot károsító bűnözés éves forgalma a becslések szerint 115 milliárd dollár, ami azt jelenti, hogy értékét tekintve negyedik a bűncselekmények rangsorában a világon.

Mások mellett letartóztattak két légiutas-kísérőt Los Angelesben, akik élő pettyes víziteknősöket próbáltak bevinni Ázsiába a poggyászukban. Mindkét személy ellen védett fajok csempészése miatt emeltek vádat.

A kanadai hatóságok 18 tonnányi angolnahúst foglaltak le, amely konténerben érkezett az észak-amerikai országba Ázsiából.

Világszerte további 8 tonna tobzoskapikkelyt koboztak el. Ennek felére a vietnami tengerészeti hatóságok csaptak le egy Kongóból érkezett hajó fedélzetén. A testükön tetőcserép módjára elhelyezkedő pikkelyborítást viselő kínai pangolinokat – más néven pikkelyes hangyász, tobzoska – elsősorban a húsukért, bőrükért és pikkelyeikért vadásszák, amelyeket a hagyományos kínai gyógyászatban hasznosítanak.

Egy férfit letartóztattak Izraelben és Thaiföldre fogják kitoloncolni, ő képeket tett közzé a közösségi médiában az illegálisan elejtett trófeáiról, aminek nyomán egyebek között róka, sakál és mongúzfélék tetemeit foglalták le az otthonában.

Forrás: MTI

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

Hasonló hírek