Hirmagazin.eu
Főoldal » 14 hosszal tarolt: ez a telivér lehet Overdose utódja – videó
Sporthirek

14 hosszal tarolt: ez a telivér lehet Overdose utódja – videó

A hároméves pej mén az alagi tréningközpont 15-ös istállójának lakója, idomárja és zsokéja, Bakos Gábor szerint egy hatalmas csibész, óriási szívvel. Első versenyében 14 (!) hosszal utasította maga mögé a mezőnyt, és ezzel az idei Derby egyik esélyesévé lépett elő.

A hároméves pej mént, Sambót már most a legendás Overdose-zal emlegetik egy lapon, és bár nem feltétlenül érdemes összehasonlítani a két telivért (Overdose sprinter volt, míg Sambónak jobban ízlik a hosszabb táv), az biztos, hogy a bemutatkozása több volt, mint meggyőző.

Az igazi csibész hírében álló csődör idei első futásakor, Bakos Gáborral a nyergében elsöprő győzelmet aratott, 14 hosszas sikerére még lovasa sem számított. A második megmérettetése már szorosabb volt, de a másfél hosszas előny egy mérföldön sima győzelemnek számít. Sambónak azonban jobban fekszik a hosszabb táv, harmadik versenyében, az április 25-én megrendezett Zirci díjban ismét ellenállhatatlan volt, hat hosszal verte versenytársait.

Bakos Gábor várásra lovagolta Sambót, a taktika bejött, a telivér nagyot ment a végén.

Íme a futam:

Jó hír Sambo kedvelőinek, hogy mivel még csak hároméves, bőven van ideje fejlődni, egy telivér ugyanis körülbelül 5-6 évesen nyújtja a legjobbját. Igaz, erre is találunk ellenpéldát, hiszen a sárga Báthory már 9 éves, és még mindig jó erőben van.

Mielőtt meglátogattuk volna Sambót Alagon, a 15-ös istállóban, utunk a Kincsem Parkba, a magyar „lovi” fellegvárába vezetett, ahol Pécsi István ügyvezető igazgató állt a rendelkezésünkre.

 

Pécsi István
Fotó: Markovics Gábor

„Sok esetben már a tréningek folyamán látjuk, ha egy különleges lóval hozott minket össze a sors, de persze óriási jelentősége van a szerencsének, és itt leginkább arra gondolok, hogy a lovak sérülésmentesen ússzák meg a versenyeket. Hiszen minél nagyobb sebességgel fut egy ló, annál nagyobb a kockázat. Általában ezek a különleges képességű lovak sérülnek jobban, hiszen gyakorlatilag inuk szakadtáig futnak. Nagyon beleteszik a szívüket, a gyengébb hendikep lovak óvatosabbak” – magyarázta kameránk előtt Pécsi István, aki azt is elárulta, hogy kell bánni a telivérekkel, amik gyakorlatilag profi sportolók, csak éppen négy lábuk van.

 

Fotó: Markovics Gábor

„Egy rettenetesen felpörgetett idegrendszerű lóról beszélünk, amit több száz éve arra tenyésztenek, hogy minél gyorsabban fusson. Értelemszerűen ezekkel a lovakkal nagyon nyugodtan, szakszerűen kell bánni, de hozzáteszem, ebben az esetben a világ legjobb fej és legaranyosabb állatáról beszélünk. Természetesen ezek felpörgetett lovak, az a dolguk, hogy kiugorjanak a gépből és menjenek. Amikor visszavonulnak, semmi baj nem lesz velük, hihetetlenül intelligensek” – ecsetelte Pécsi.

Amikor meglátogattuk Sambót, erről személyesen is meggyőződhettünk. A hároméves, veretlen csibész élvezte a simogatást, a boxába is bemehettünk, sőt, az idomár-zsoké, Bakos Gábor elárulta, hogy a másfél éves kisfia is imádja az erős, szép küllemű telivért.

„Nekem rögtön megtetszett, amikor idekerült Alagra. Szimpatikus, kompakt, csibész ló, olyan volt, amilyennek lennie kell egy yearlingnek. Ez 2019-ben történt. Most megpróbálunk neki egy könnyebb külföldi, olasz versenyt keresni még a Derby előtt, amit július első hétvégéjén futnak. Meglátjuk, ott hogyan teljesít. Mivel legutóbb 1900 méterrel nyert, a távot semmiképp sem szeretnénk csökkenteni” – árulta el Bakos, hozzátéve, hogy Sambo szigorú napirendet követ, de természetesen egyáltalán nem akarják kizsigerelni. Amikor nála jártunk, már pihent, túl volt a napi munkán, éppen ebédelt.

blikk

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Negyeddöntős a Győr a BL-ben

info

Élő tv-sportközvetítések – Szerda, csütörtök

info

Foci vb: Elképesztő horvát győzelem, Anglia gyászban

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!