Főoldal > Hírek > Szabadidő > Állatvilág > 12 mindennapi élelmiszer, ami halálos lehet házi kedvencünkre!
12 mindennapi élelmiszer, ami halálos lehet házi kedvencünkre!

12 mindennapi élelmiszer, ami halálos lehet házi kedvencünkre!

Hirdetés

Sok ember tart otthon háziállatot és legtöbben a család teljes értékű tagjaként tekintenek rájuk. Ezzel nincs semmi gond, viszont ha minden olyan ételt, amit az ember fogyaszt, a kis kedvencekkel is megetet, már komoly problémák merülhetnek fel. 

Sok olyan élelmiszer létezik, ami ránk emberekre nem veszélyes, de a háziállataink számára igen. Egyesek csak gyomorfájdalmakat vagy hányást, hasmenést okoznak, mígy mások akár az életüket is követelhetik. A következő élelmiszereket lehetőleg tartsuk jó távol tőlük.

1. Xilit

A xilit egy olyan édesítőszer, amelyet cukor helyettesítésére használnak bizonyos egészségügyi állapotokban. Egy természetben is előforduló vegyületről van szó, amely megtalálható a gyümölcsökben és zöldségekben is kis mennyiségben, de adalékként rágókban, fogkrémekben, cukorkákban, édességekben is találkozhatunk velük.

Habár az emberek számára ártalmatlan, a háziállatok el is pusztulhatnak tőle már kis mennyiség elfogyasztása után is. A mérgezés tünetei közé tartozik a hányás, letargia, koordináció vesztés, kései tünetek a vércukorszint csökkenése, rohamok, májelégtelenség és halál.

2. Koffein tartalmúak

Megtalálható a kávéban, teákban, csokoládéban, egyes italokban és az ezeket tartalmazó egyéb élelmiszerekben. Ha a kisállat nagy mennyiségben fogyaszt belőle, görcsöket, remegést, szapora szívverést és légzést, nyugtalanságot okozhat nála.

3. Csokoládé

A csokoládé mérgező a kutyák és macskák számára, sőt az étcsokoládé még rosszabb, mint a tej, mivel abban magasabb a kakaótartalom. Fogyasztása után az állatnál hányás, hasmenés, kóros szívritmus, görcsök, veseelégtelenség és halál is előfordulhat. Az toxikus hatás az állat súlyától is függ, ezért a kisebb termetűeknél nagyobb kockázattal kell számolni.

4. Szőlő és mazsola

Nem ismert, hogy a szőlő és a mazsola egyes állatokban miért okozhat egészségügyi problémákat, ám azok elfogyasztása után veseelégtelenség léphet fel, ami akár életveszélyes is lehet. A legjobb, ha nem adunk nekik belőle.

5. Alkohol

Már kis mennyiségű alkoholfogyasztás is sokféle problémát okozhat, mint például hányás, hasmenés, rohamok, csökkent koordináció vagy akár halál. A máj és az agy ugyanúgy érintett lehet, mint az embereknél. Minél kisebb az állat, annál nagyobb a veszély.

6. Hagyma és fokhagyma

Ha nagy mennyiségű hagymát vagy fokhagymát fogyaszt a kisállat akármilyen formában, az emésztőrendszeri problémák megjelenését válthatja ki. Következményesen vérszegénységet okozhat. A macskákra nagyobb veszélyt jelent.

7. Makadám dió

Míg számunka nagyon is egészséges, a kutyák számára káros. Hányást, remegést, gyengeséget, magas lázat okozhat. Az egyéb dióféléket sem emésztik meg könnyen az állatok és gyomorpanaszokat okozhatnak náluk.

8. Avokádó, őszibarack és szilva

A nagy mennyiségben való fogyasztásuk hasmenést okozhat. A magjaik károsíthatják a beleket és olyan mérgező anyagok forrásai lehetnek, amelyek nem csak állatra, de emberre is károsak.

9. Kelt tészta

A különböző tészták készítésekor, kelesztés során gáz és alkohol is képződik. Elfogyasztva az állat is hasi fájdalmakat és gázosodást tapasztalhat meg.

10. Tej és tejtermékek

A tejtermékek gyomorfájdalmat és hasmenést okozhatnak a kisállatainknak, mivel nem rendelkeznek, elegendő mennyiségű,  tejcukor lebontáshoz szükséges enzimmel.

11. Só

Nagy mennyiségű só fogyasztása mérgezést okozhat háziállatokban. A tünetek közé tartozik a hányás, hasmenés, remegés, rohamok, magas testhőmérséklet és akár halál is.

12. Cukor

Ugyan a cukor nem mérgező, de túl sok cukor fogyasztása befolyásolhatja a háziállatok egészségi állapotát. Hasonló problémákat okozhat náluk, mint nálunk, embereknél. Fogászati ​​problémák, hangulatingadozás, viselkedésbeli problémák, elhízás, cukorbetegség.

Forrás: tudasfaja.com

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: