Állatvilág

12 mindennapi élelmiszer, ami halálos lehet házi kedvencünkre!

12 mindennapi élelmiszer, ami halálos lehet házi kedvencünkre!

Sok ember tart otthon háziállatot és legtöbben a család teljes értékű tagjaként tekintenek rájuk. Ezzel nincs semmi gond, viszont ha minden olyan ételt, amit az ember fogyaszt, a kis kedvencekkel is megetet, már komoly problémák merülhetnek fel. 

Sok olyan élelmiszer létezik, ami ránk emberekre nem veszélyes, de a háziállataink számára igen. Egyesek csak gyomorfájdalmakat vagy hányást, hasmenést okoznak, mígy mások akár az életüket is követelhetik. A következő élelmiszereket lehetőleg tartsuk jó távol tőlük.

1. Xilit

A xilit egy olyan édesítőszer, amelyet cukor helyettesítésére használnak bizonyos egészségügyi állapotokban. Egy természetben is előforduló vegyületről van szó, amely megtalálható a gyümölcsökben és zöldségekben is kis mennyiségben, de adalékként rágókban, fogkrémekben, cukorkákban, édességekben is találkozhatunk velük.

Habár az emberek számára ártalmatlan, a háziállatok el is pusztulhatnak tőle már kis mennyiség elfogyasztása után is. A mérgezés tünetei közé tartozik a hányás, letargia, koordináció vesztés, kései tünetek a vércukorszint csökkenése, rohamok, májelégtelenség és halál.

2. Koffein tartalmúak

Megtalálható a kávéban, teákban, csokoládéban, egyes italokban és az ezeket tartalmazó egyéb élelmiszerekben. Ha a kisállat nagy mennyiségben fogyaszt belőle, görcsöket, remegést, szapora szívverést és légzést, nyugtalanságot okozhat nála.

3. Csokoládé

A csokoládé mérgező a kutyák és macskák számára, sőt az étcsokoládé még rosszabb, mint a tej, mivel abban magasabb a kakaótartalom. Fogyasztása után az állatnál hányás, hasmenés, kóros szívritmus, görcsök, veseelégtelenség és halál is előfordulhat. Az toxikus hatás az állat súlyától is függ, ezért a kisebb termetűeknél nagyobb kockázattal kell számolni.

4. Szőlő és mazsola

Nem ismert, hogy a szőlő és a mazsola egyes állatokban miért okozhat egészségügyi problémákat, ám azok elfogyasztása után veseelégtelenség léphet fel, ami akár életveszélyes is lehet. A legjobb, ha nem adunk nekik belőle.

5. Alkohol

Már kis mennyiségű alkoholfogyasztás is sokféle problémát okozhat, mint például hányás, hasmenés, rohamok, csökkent koordináció vagy akár halál. A máj és az agy ugyanúgy érintett lehet, mint az embereknél. Minél kisebb az állat, annál nagyobb a veszély.

6. Hagyma és fokhagyma

Ha nagy mennyiségű hagymát vagy fokhagymát fogyaszt a kisállat akármilyen formában, az emésztőrendszeri problémák megjelenését válthatja ki. Következményesen vérszegénységet okozhat. A macskákra nagyobb veszélyt jelent.

7. Makadám dió

Míg számunka nagyon is egészséges, a kutyák számára káros. Hányást, remegést, gyengeséget, magas lázat okozhat. Az egyéb dióféléket sem emésztik meg könnyen az állatok és gyomorpanaszokat okozhatnak náluk.

8. Avokádó, őszibarack és szilva

A nagy mennyiségben való fogyasztásuk hasmenést okozhat. A magjaik károsíthatják a beleket és olyan mérgező anyagok forrásai lehetnek, amelyek nem csak állatra, de emberre is károsak.

9. Kelt tészta

A különböző tészták készítésekor, kelesztés során gáz és alkohol is képződik. Elfogyasztva az állat is hasi fájdalmakat és gázosodást tapasztalhat meg.

10. Tej és tejtermékek

A tejtermékek gyomorfájdalmat és hasmenést okozhatnak a kisállatainknak, mivel nem rendelkeznek, elegendő mennyiségű,  tejcukor lebontáshoz szükséges enzimmel.

11. Só

Nagy mennyiségű só fogyasztása mérgezést okozhat háziállatokban. A tünetek közé tartozik a hányás, hasmenés, remegés, rohamok, magas testhőmérséklet és akár halál is.

12. Cukor

Ugyan a cukor nem mérgező, de túl sok cukor fogyasztása befolyásolhatja a háziállatok egészségi állapotát. Hasonló problémákat okozhat náluk, mint nálunk, embereknél. Fogászati ​​problémák, hangulatingadozás, viselkedésbeli problémák, elhízás, cukorbetegség.

Forrás: tudasfaja.com

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Sikerült újra meghonosítani a hódokat Arad megyében

info

Egy maréknyi zsebkutya robbantotta fel a netet

Mazsi

Vastag hótakaró borította be az állatkert területét… az állatok reakciója imádni való! – VIDEÓ

Mazsi