Hirmagazin.eu
Főoldal » 112 – Az egységes segélyhívó rendszer. Amit tudni kell a 112-ről! Hirmagazin.eu
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

112 – Az egységes segélyhívó rendszer. Amit tudni kell a 112-ről! Hirmagazin.eu

A 112-es európai segélyhívószám ma már minden uniós tagországból hívható

Ujszo

Bárhol legyen is vészhelyzet az Európai Unión belül, a 112-es egységes európai segélyhívószámot tárcsázva közel a segítség. Siker koronázza ezzel az Európai Bizottság és a tagállamok közös erőfeszítéseit, hiszen a 112-es segélyhívószám egyetemes elérhetőségének köszönhetően Európa polgárait mindenkor őrangyal vigyázza. „Szép ajándék ez minden európai polgár számára!”

Előzmények:

A 112-es európai segélyhívószámot 1991-ben hozták létre azzal a céllal, hogy az a nemzeti segélyhívószámokat kiegészítve hozzáférhetőbbé tegye a sürgősségi segélyszolgáltatásokat az Európai Unió összes tagországában. 1998 óta uniós szabályok kötelezik a tagállamokat annak biztosítására, hogy minden vezetékes és mobiltelefonról ingyenesen lehessen hívni a 112-t.

2003 óta a távközlési szolgáltatók kötelesek adatokat biztosítani a sürgősségi segélyszervezetek számára a hívó fél helyéről. 2006-tól kezdődően Viviane Redingnek, az Európai Unió információs társadalmi és médiaügyi biztosának a kezdeményezésére a Bizottság 14 tagállam ellen a hívó fél helymeghatározásának hiánya, Olaszország ellen a 112-es hívások kezelése, illetve két másik tagállam ellen a 112-es segélyhívórendszer rendelkezésre állásának hiánya miatt jogsértési eljárást indított.

2008 júniusában a Bizottság külön weboldalt hozott létre a 112-es segélyhívószámmal kapcsolatban (ec.europa.eu/112), amely tájékoztatást nyújt az Európai Unió területén belül utazók számára az EU összes hivatalos nyelvén (IP/08/836). Ezzel persze korántsem értek véget a teendők: jó lenne például, ha a 112-es segélyközpontok idegen nyelvű hívásokat is fogadni tudnának, illetve tolmácsolásról gondoskodnának.

Összesen 17 tagállam jelezte, hogy 112-es segélyközpontjuk más tagállamok nyelvein beszélők hívására is felkészült (IP/08/836).

A Bizottság a tagállamok által a 112-es segélyhívószám működésével kapcsolatban megadott további információkkal 2009. február 11-én, a 112-es segélyhívószámnak a Bizottság és az Európai Parlament által közösen rendezendő európai napján frissíti a weboldal tartalmát.

Részletek:

Mi a 112?

A 112 egy egységes európai segélyhívószám, amely rendelkezésre áll és ingyenesen hívható mind vezetékes, mind mobiltelefonról bárhol az Európai Unióban, sőt szinte az egész kontinensen.

Képzelje el, hogy otthon van, vagy egy másik EU tagállamban jár, és hívnia kell a mentőket, a tűzoltókat, vagy a rendőrséget! Az európaiak – munka vagy pihenés céljából – egyre többet utaznak külföldre, és közben bármikor kerülhetnek vészhelyzetbe. Önnek mégsem kell minden olyan ország készenléti szerveinek a hívószámát kikeresni és megtanulni, ahol megfordul; elég, ha a 112-es számot megjegyzi!

Mikor kell hívni a 112-t?A 112 nem lép a meglévő nemzeti segélyhívószámok helyébe, hanem a legtöbb országban azok mellett működik. Néhány tagország azonban – Dánia, Finnország, Hollandia, Málta, Portugália, Románia és Svédország – a nemzeti, központi segélyhívószámának is a 112-es számot választotta.

A 112-es hívószámot az EU-n kívül is alkalmazzák segélyhívásra, mint például Svájcban, Szerbiában és a Dél-afrikai Köztársaságban, továbbá világszerte bármely GSM mobilhálózatból elérhető.

Hívja a 112-t a mentők, tűzoltók vagy rendőrök beavatkozását igénylő helyzetekben, például ha súlyos közlekedési baleset tanúja, lát egy lángokban álló épületet, vagy észreveszi, hogy épp betörnek egy házba!

Ne hívja a 112-t, ha forgalmi információkat, időjárás-jelentést, vagy egyéb, általános tájékoztatást szeretne kapni! Az indokolatlan hívások túlterhelhetik a rendszert, veszélybe sodorva azoknak az életét, akik valóban a készenléti szervek segítségére szorulnak.

A készenléti szintet a fals hívások is rontják. A szándékosan félrevezető hívások nagy száma miatt több ország úgy döntött, hogy blokkolja a SIM kártya nélküli mobiltelefonokból bejövő 112-es hívásokat.

Mi történik, ha hívta a 112-t?Az Ön hívását egész Európában szakképzett diszpécser fogadja, aki – a készenléti szervek nemzeti rendszerétől függően – vagy közvetlenül koordinálja az esetet, vagy átkapcsol a leginkább releváns szervezethez (ami tipikusan a mentők, a katasztrófavédelem, vagy a rendőrség).

A diszpécserek egyre inkább képesek több nyelven is fogadni a hívásokat, ami különösen akkor előnyös, ha valaki a külföldi tartózkodása alatt hívja a 112-t.

Mindig adja meg nevét, címét és telefonszámát! A hívó azonosításával elkerülhető, hogy az egyazon eseményhez kapcsolódó hívások több riasztáshoz vezessenek.

Ha véletlenül tárcsázta a 112-t, ne tegye le! Mondja meg a diszpécsernek, hogy minden renden van, különben megtörténhet, hogy a készenléti szervek szükségtelen akcióba kezdenek.

NépszerűsítésHogy a szolgáltatás bekerüljön a köztudatba, 2009 februárjában az Európai Bizottság, Parlament és Tanács kijelölték február 11-ét a 112-es európai segélyhívó napjának. Ezen a napon Unió-szerte népszerűsítő és kapcsolatépítő programok szolgálják az egységes európai segélyhívószám használatának elterjesztését.

Ezen felül az új, 2009 júliusában hatályba lépett, telekommunikációs szolgáltatásokkal kapcsolatos rendelet előírja, hogy az EU más tagállamaiba beutazó polgárok a mobilkészülékeikre SMS-ben tájékoztatást kapjanak a 112-es európai segélyhívószámról.

112-es NapA 112-es napot az Európai Unió tagállamaiban minden év február 11-én tartják. A 112-es nap célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a 112-es segélyhívószámra. A jeles nap célja továbbá, hogy rámutasson az egymásra odafigyelés és az egymásnak nyújtott segítség fontosságára.

A hivatalos 112-es napot 2009-ben alapította az Európai Unió. Ez a nap kiváló lehetőség a lakosság tájékoztatására arról, hogy a 112-es hívószám életet menthet. Évről-évre egyre több tagállam ragadja meg a lehetőségét annak, hogy uniós mintára megszervezze a saját 112-es napját.

Forrás: Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Döbbenetes, mit csinált vezetés közben a magyar buszsofőr

Géza

“Nem öngyilkosság volt” – állítja az M5-ösön frontálisan ütköző nő anyja

Mazsi

Csak jönnek és jönnek.., de hiába – rendőreink feltartóztatják és elfogják őket..

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------