Főoldal » 11 dolog, amit a Facebook tud rólad
Életmód hírek

11 dolog, amit a Facebook tud rólad

El sem hinnéd, mennyi mindenhez férnek hozzá, a privát üzeneteidtől kezdve a telefonos névjegyzékeden át a Google-kereséseidig.

11 dolog, amit a Facebook tud rólad

Jelenleg a Facebook a legelterjedtebb weboldal a világon. Népszerűsége napról napra növekszik, és annak ellenére, hogy vannak versenytársai, a trend megfordulására a közeljövőben nem sok esély van. Nem véletlenül, hiszen egyszerre szórakoztat és hoz kapcsolatba új és régi barátokkal, családtagokkal, vagy akár idegenekkel. Észben kell tartanunk azonban azt is, mennyi információval rendelkezik felhasználóiról (vagyis rólunk) a portál. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy olyanokat is tud, amit talán még mi magunk sem. A Szeretlekmagyarország.hu összeállítása.

1. Zsarolásra is alkalmas lehet. Mivel a profilod rengeteg információt tartalmaz rólad, hackerek feltörhetik és kellemetlen dolgokat tudhatnak meg magánéletedről, amit akár is fel is használhatnak ellened. Jobb, ha bizalmas információból és személyes adatainkból minél kevesebbet teszel közzé.

2. Több minden megállapítható a feltöltött fotóidról. Az is könnyen kiderül, milyen kamerával és hol készült a kép. A Facebook arcfelismerő és jelölő rendszerével pedig már azt is automatikusan felismeri, kik vannak rajta.

3. Rá sem kell kattintanod egy hirdetésre, a Facebook bonyolult algoritmusai azt is képesek megállapítani, mennyi ideig tartod az egeret egy reklám fölött. Többek között ezek alapján teszi eléd a hirdetéseket.

4. Biztosan volt már veled olyan, hogy rákerestél valamire a Google-ben, és rögtön utána a kereséshez kapcsolódó hirdetés jelent meg a Facebookon. Ez azért van, mert partnerségben állnak több céggel, akik adatokat adnak el nekik a felhasználóikról, hogy még célzottabban és hatékonyabban működjenek a közösségi oldal hirdetései.

5. Ha a telefonodon is telepítve van a Facebook, a cég helymeghatározó-szolgáltatásának segítségével tudni fogja, hol vagy – már amennyiben épp van internetelérésed, de a mobilnet szinte már mindenhol működik.

6. Vigyázz azzal, milyen képet küldesz el ismerőseidnek. Ez alól a privát üzenet sem kivétel. A Facebook szerverei ugyanis tárolnak és megőriznek minden adatot, így bármikor kideríthetik, mikor, milyen szöveggel, milyen “piszkos” képet küldtél el barátodnak vagy akár a párodnak.

7. Azért kér fel téged az oldal, hogy rendszeresen frissítsd a munkahelyedet, lakhelyedet vagy bármilyen felhasználható adatot magadról, hogy minél több információja legyen rólad, ezáltal minél hatékonyabbak legyenek a hirdetéseik.

8. Ha a munkahelyed listázva van a Facebookon és az oldaladon is megjelölöd, hogy ott dolgozol, bárki, aki rákeres a cégre, rátalálhat a profilodra is. Ezt leginkább akkor érdemes észben tartani, ha új állást keresel – akármennyire is tilos, nagy valószínűséggel érdekli a leendő munkáltatódat a közösségi hálós életed, és végig fogja görgetni a profilodat.

9. Nem csak a levelezéseidet, az összes (!) kattintásodat tárolja a Facebook. Ha a párod előtt titok is marad, kit nézegetsz esténként, Zuckerbergék tudják.

10. A Facebook vagyonokat fizet szakértőknek azért, hogy minél vonzóbb legyen és minél nagyobb függőséget okozzon az oldal. Az a céljuk, ami sokunk betegsége: rábírni a felhasználókat arra, hogy órákat töltsenek el Facebookozással naponta.

11. Minden telefonos kontaktodhoz hozzáfér az oldal, ha a mobilodra is telepíted. Így, ha a névjegyzékedben valakinek van Facebookja és még nem ismerősöd az oldalon, a közösségi háló fel fogja ajánlani, hogy jelöld be.

 

Hasonló hírek

Anyám borogass! Mit ér a férfi egy éjszakára? És mit ér a nő?

info

Te támogatod a párod?

info

Egy szegény férfi megkérte egy gazdag lány kezét, ami ezután történt mindenkinek tanulságos lehet

Mazsi