Hirmagazin.eu
Főoldal » 102 éves az ország leghosszabb erdei kisvasútja
Életmód hírek

102 éves az ország leghosszabb erdei kisvasútja

Útvonala érinti a Göcseji fenyőrégiót, a Kerka völgyét, illetve a Göcseji bükktájat.

A zalai táj egyik legemblematikusabb képviselője a Csömödéri Állami Erdei Vasút , mely 109 kilométeres hálózatával a leghosszabb nyomvonalú kisvasút Magyarországon. Június utolsó hétvégéjén, a Kisvasút napján családi programokkal emlékeztek meg a csömörédi kisvasút 100. születésnapjáról.

Az első gőzüzemű erdei vasút 1917-ben épült meg Csömödér és Budnya között, végleges engedélyt 1918-ban kapott. Különlegessége, hogy itt a személyforgalom mellett még ma is jelen van a teherszállítás: jelentős mennyiségű faanyagot szállítanak Lentibe és Csömödérbe a fafeldolgozó üzemekbe, valamint a MÁV vonalhoz csatlakozva távolabbi helyekre is eljuttatja a kitermelt fát.

A Csömödéri Állami Erdei Vasút tehervonata a téli zimankóban is szállítja a kitermelt fát.

A személyszállító vonatok Lenti és Kistolmács között haladva 32 kilométer hosszban összekötik a térség kirándulóhelyeit. Az erdei vasút menetrendszerűen májustól szeptemberig közlekedik, de igény szerint ettől eltérő időpontokban is biztosítanak különvonatot. A hidegebb hónapokban fűthető zárt szerelvények állnak az utasok rendelkezésére, a szerelvényeken kerékpár szállítására is lehetőség van.

Foto: zalaerdo.hu

Szezonban – 2004 óta – minden második szombaton nosztalgiaszerelvény közlekedik a Lenti és Kistolmács közötti szakaszon, melyet az Erdélyből származó, Ábel névre keresztelt nosztalgia gőzmozdony húz. Külön megrendelésre a gőzmozdonyt és a szalonkocsit ettől eltérő időpontban is az utasok rendelkezésére bocsátanak, amennyiben nincsen tűzgyújtási tilalom. Az egy-egy ünnephez kötődő napokon különvonatokat indítanak, ilyen például a Valentin-napi, a húsvéti, a Márton-napi vagy a Mikulás-napi járat.

Fotó: zalaerdo.hu

Az erdei vasút útvonala érinti a Göcseji fenyőrégiót, a Kerka völgyét, illetve a Göcseji bükktájat. A vonatos kirándulás alkalmával gyakran látható szarvas, őz, vaddisznó, egerészölyv, és más ritka, védett madarak is olykor felbukkannak.

Hasonló hírek

Júliustól bevetésre kész lesz a visegrádi négyek közös harci egysége

Géza

7 férfitípus, akit soha nem fog őszintén szeretni egy nő sem! Vajon a te párod is köztük van?

Mazsi

Egy fontos szabály, hogy a pároddal sokáig együtt maradj

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------