Hirmagazin.eu
Főoldal » „10 százalék esélyt adtak a túlélésre” – 96 napot töltött kórházban a COVID miatt Szörényi Péter
Egészség - betegség

„10 százalék esélyt adtak a túlélésre” – 96 napot töltött kórházban a COVID miatt Szörényi Péter

Szörényi Péter nemrég töltötte be a 60. életévét. Nem volt biztos benne, hogy megéri.

Pár napja engedték ki a kórházból, közel 100 napot töltött különböző intézményekben. A COVID komoly tüneteket okozott, márciusban élet és halál között lebegett, 10 százalék esélyt adtak a túlélésére.

Péter újságíró és televíziós szakember. Ő indította útjára 2004-ben a TV2 reggeli műsorát, a Mokkát, de 2014-2016 között az Origo vezető szerkesztője is volt. Másik szerelme a sport: jelenleg a Digi Sport reggeli műsorának főszerkesztője.

Az idei Bajnokok Ligája-meccsekről azonban lemaradt: 96 napig járt kórházról kórházra. Exkluzív interjút adott a blikk.hu-nak, ezt vágatlanul, a fenti lejátszóra kattintva nézheti meg.

Szörényit szombaton engedték ki a kórházból, jelenleg otthonában kap oxigént, éppen csak annyit, hogy gyógyuljon a tüdeje. Az interjút is légzőgyakorlatnak fogja fel. Naponta 14-16 órát oxigénpalackra kötve. A nappaliba vezető 5 lépcső megtétele komoly erőfeszítésébe kerül számára. Hosszú lesz a gyógyulás – mondja, egyelőre bizakodni sem mer.

Mindenki ezt olvassa most!

Ez a selfie az 59. kórházi napon készült / Fotó: Szörényi PéterEz a selfie az 59. kórházi napon készült / Fotó: Szörényi Péter

„Sosem mondjuk ennél a betegségnél, hogy túl vagyok rajta. 25-30 százalékos állapotban vagyok. Nem vagyok túl, de ott márciusban az orvosok tudása és a szerencse a szerencsétlenségben segített, ez való igaz.”

Pétert – elmondása szerint – a falánksága juttatta kórházba:

„Családi falánkság áldozata lettem. Egy családtagom korábban lázas volt, köhögött, azt mondta, már elmúlt. Megettem a levesét. Ezért lehetett ilyen brutális a megbetegedés, mert sok vírust kaphattam be. Örök tanulság a maradék 20 évemre, hogy nem falánkoskodunk” – mondja az újságíró, aki a kórházban 25 kilót fogyott. Ebből szerencsére izom formájában már több mint 5 visszajött.

Egyik közösségi médiás posztjában azt írta: „Visszatérőben a végtelen mélyből”. Ezt az után a kritikus 3-4 nap után posztolta, amikor megtudta, hogy márciusban mindössze 10 százalékot adtak neki a túlélésre. Ezt a feleségével közölték, akivel – kosárlabdázó lányával egyetemben – személyesen közel 100 napig nem találkozhatott, csak videón kommunikálhattak egymással időről időre.

Egy ehhez hasonló lélegeztetőgép komoly kínokat okozott Péternek / Fotó: Getty ImagesEgy ehhez hasonló lélegeztetőgép komoly kínokat okozott Péternek / Fotó: Getty Images

Mint egy középkori kínzóeszköz. Ehhez hasonlította a kínai eredetű, NIV típusú lélegeztetőgépét Szörényi Péter. A maszk olyan sebet ejtett az orrnyergén, hogy még ma is látszik, 2 hónap után.

Péter május végén már meg tudott tenni pár lépést / Fotó: Szörényi PéterPéter május végén már meg tudott tenni pár lépést / Fotó: Szörényi Péter

Péter betegtársai közül legalább heten hunytak el a szeme láttára. Újságíró kollégánk szerint a testet ilyenkor még 2 óráig nem viszik ki a kórteremből:

Látsz magad körül meghalni embereket. Éjszaka még kiabál a nővérért, reggel bejönnek és viszik el. A protokoll szerint úgy van, hogy ha valaki meghal, letakarják egy lepedővel és 2 órát még ott kell tartani, mert feléledhet. 2 óráig ott van melletted egy halott. Tudod, hogy halott és nem fog feltámadni.

Hosszú még az út a gyógyulásig, nem csak könyvekkel, gyógyszerekkel is tele a polc / Fotó:  Szörényi PéterHosszú még az út a gyógyulásig, nem csak könyvekkel, gyógyszerekkel is tele a polc / Fotó: Szörényi Péter

De vajon, az ilyen helyzetben mi tarthatja a lelket egy súlyos koronavírus fertőzöttben?

„A pánikolásomnál csak a makacsságom volt az erősebb. Készülök a rosszra, hogy örüljek a jónak. Nem voltam hajlandó megadni magam. Abban tudsz erős lenni, hogy elviseled a procedúrát. Azt kell tudni kibírni, hogy nem tudod, mi lesz a vége” – mondja Szörényi, aki több intézményt is megjárt. Vegyes tapasztalatai vannak.

96 nap után pakolhatott össze / Fotó: Szörényi Péter96 nap után pakolhatott össze / Fotó: Szörényi Péter

Elképesztő munkát végeztek az orvosok, a legprofibbak is tanulták a COVID-ot. Az intenzíven azt mondta az orvosom, „nyugi, 1 héttel tudok többet a vírusról, mint Ön, viszont nagyon sokat tudok a tüdőről”. Az ottani protokoll alapján megmentettek, de volt olyan fővárosi kórház is, ahol kétszer is romlott az állapota. Péter nem akarta megnevezni, melyik volt az, de tény, hogy itt nem csak orvosi eszközöket alkalmaztak:

„Istent ajánlgatták nekem bizadalommal, hogy majd ő segít rajtam. Ezen kicsit kiakadtam, ők nem tudhatják, hogy hiszek-e benne. Belgyógyászok PDF-ek és online kurzusok alapján próbálták felállítani a protokollt, kevés sikerrel.”

Brit férfi lehet a világrekorder

A 74 éves Geoffrey Woolf 306 napot töltött kórházban koronavírus miatt a BBC cikke szerint. A brit férfi még tavaly márciusban esett össze. A kórházban mesterséges kómában tartották, de az orvosok már arra készültek, hogy lekapcsolják az életmentő gépekről, mert az agya már nem adott életjelet. Három fia azonban erősködött, hogy hajtsanak végre még egy vizsgálatot. Ekkor újra aktivitást mértek, így az idős férfit tovább lélegeztették, majd júliusban magához is tért, de elég rossz bőrben volt: sztrókot kapott, részlegesen lebénult és alig tudott beszélni. A hosszú rehabilitáció után végül idén januárban került haza. A közel egyévnyi kórházi koszt után első kérése steak és sült krumpli volt.

blikk

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Ez igen! Egy hónap után úgy néz ki, leküzdötte a koronavírust egy 75 éves beteg a budapesti kórházban: mutatjuk, mi és ki segített – Lekerült a lélegeztetőgépről

Mazsi

Felmondott hat altatóorvos is

info

A magyarok többsége beoltatná magát, ha választhatna a vakcinák közül

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!