Image default
Itthon

10 mesebeli falu Magyarországon, ilyen kincseket őrzünk, vigyázzunk rájuk!

 

Nem muszáj külföldre utazni ahhoz, hogy szép tájakat lássunk: akad Magyarországon is jó néhány eldugott gyöngyszem. Hangulatosak, bájosak, különlegesek. Most ezek közül gyűjtöttünk össze párat.

1. Vérteskozma

A Vértes dombjai közt megbúvó, skanzenszerű település ma már szinte kizárólag üdülési-pihenési célokat „szolgál”. Hatalmas kertek, gondozott területek, dombon álló kis templom és végtelen nyugalom jellemzi.

Vérteskozma, templom

2. Bakonybél

A Bakony szívében található település állítólag különleges energiákkal rendelkezik: az biztos, hogy akár a kirándulás, akár a faluszéli kis tavacskánál ücsörgés, akár a monostor meglátogatása felüdülést jelent.

Fotó: flickr.com/photos/enzomester

3. Vágáshuta

A Zemplénben megbúvó zsákfalu különlegessége, hogy 3 részből áll (Dolina, Nagypart, Kispart). Lenn egy kis patak csörgedez, fenn pedig olyan a kilátás, hogy a szánk is tátva marad. És akkor még nem is szóltunk az erdő közelségéről, és a legendás vadételekről a vendégházban.

4. Velem

Az Írottkő lábánál elterülő zsákfalu szelídgesztenyéséről híres. Megkapó látvány a Szent Vid hegy tetején álló kis templom, nem beszélve a mindent körül ölelő erdőségekről.

Fotó: utazasakciok.hu

5. Jósvafő

Bár az aggteleki cseppkőbarlang miatt bizonyára sokan jártak már erre, kevesen tudják, hogy Jósvafő nemcsak a természeti értékei miatt védett, de tornácos házai, kazettás mennyezetű temploma és vízimalma önmagában is megér egy látogatást!

Jósvafő

6. Kétvölgy

A nyugati határszélen található kis település 2 falu egyesüléséből jött lére. Az osztrák-magyar-szlovén hármashatár tövében húzódó falu lakosainak 90 %-a szlovén anyanyelvű. Hatalmas zöld dombok és szórvány jellegű beépítettség jellemzi.

Kétvölgy határában

7. Magyarpolány

Főutcája olyan takaros, hogy nem lehet vele betelni. Nem véletlen, hogy Európa Nostra Díjjal jutalmazták, a szép bakonyi házak hűen őrzik a régi faluszerkezetet. A lenyűgöző Kálvária domb pedig úgy magasodik a község fölé, mint egy korona.

01 Magyarpolány 019

8. Szalafő

Szívünk szerint az egész Őrséget ide vennénk, de mivel falvakról van most szó, a 7 szerből álló Szalafőt választottuk. Többek között a bűbájos Pityerszer, a gólyákkal teli kaszálók és az egyedülálló építészeti kincsek miatt.

Szalafő - Pityerszer - 10

Fotó: tunderviola.hu

9. Mátraszentimre

A felső-mátrai falvakban kicsit úgy érezhetjük magunkat, mintha a világ tetején lennénk. Kristálytiszta a levegő, körbe az erdő vár, csak elmenni nehéz, miután itt töltöttünk pár napot.

001Mátraszentimre, Római katolikus templom

10. Óbánya

A Kelet-Mecsekben, egy elzárt kis völgyben fekvő települést nem véletlenül emlegetik „magyar Svájcként”. A zsákutcás falu kedvelt üdülő és kirándulóhely.

senior

Hasonló hírek

Egyedülálló: Európában csak nálunk található ilyen – A lenyűgöző gyógyvizek völgye

Géza

Első számú turisztikai célponttá tennék Magyarországot

Géza

Már a vidéki fesztiválokat is felfedezték a külföldi turisták

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------