Image default
Életmód hírek

10 megdöbbentő tény az álmokról

Lehet álmot látni vakon? Megálmodhatjuk a jövőt? Íme 10 érdekesség az álmokról.

Már a korai civilizációk idején is nagy jelentőséget tulajdonítottak az álmoknak. A királyi udvarokban gyakran foglalkoztattak álomfejtőket is. Az 1800-as években a pszichoanalízis, Sigmund Freud és követője Carl Jung elméletei forradalmasították az álmok világát, megítélését. Azóta sokszor vizsgálták már az álmokat, de mindig újabb és újabb meghökkentő értelmezések, magyarázatok látnak napvilágot velük kapcsolatban.

1. Közös lidércnyomás

Az emberek gyakran tapasztalják ugyanazt a típusú rémálmot. Az egyik leggyakoribb az üldözéses álom, amelyben különféle szörnyek tűnnek fel. Érdekesség, hogy az ilyen típusú rémálmok gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt megfigyelhetőek. Az üldözés mellett gyakran álmodunk még eltévedésről, foghullásról, lezuhanásról és fulladásról is.

2. Álomlátás vakon

A látássérült emberek is legalább annyit álmodnak, mint látó társaik. Azoknál, akik születésük után, később veszítették el látásukat gyakran ugyanazok a képek jelennek meg alvásuk során, mint a látóknál. Azonban megfigyelhető, hogy azok, akik vakon születtek inkább érzésekről, érzékelésről álmodnak.

3. Gyermekek és az álmok

A kisgyermekek is álmodnak, ők azonban sok esetben eltérő dolgokat látnak álmaikban, mint az idősebb gyerekek vagy a felnőttek. Érdekesség, hogy a kisgyermekek három éves korukig nem álmodnak saját magukról.

4. Színes vagy fekete-fehér

Az emberek 12 százaléka fekete-fehér álmokat lát, semmilyen más szín nem jelenik meg álmaikban. Az alvásszakértők előtt máig ismeretlen, hogy a színes vagy fekete-fehér álmok mennyiben befolyásolhatják az álmodás során átélt érzelmek intenzitását.

5. Ötletek és álmok

Tudtátok, hogy néhány embert az álmaik tettek híressé? Az álom során előfordulhat, hogy remek ihletet kap az ember, amit aztán meg is valósít. Van benne igazság, hiszen a Stephenie Meyer által írt Alkonyat-sorozat is így keletkezett. A The Beatles együttes egyik tagja, Paul McCartney pedig megálmodta a híres „Yesterday” című slágert.

6. Zuhanás

A zuhanásról szóló álmok általában az éjszaka első felében jelentkeznek. Ez az időszak tekinthető az első alvási ciklusnak. Egy átlagos felnőttnél 8 óra alvás során 4-5 teljes alvási ciklus fordul elő. Aki zuhanásról álmodik gyakran egy hirtelen, összeránduló mozgásra riad fel. A zuhanás az álomban arra is utalhat, hogy az álmodó bizonytalannak, elveszettnek érzi magát az életben.

7. Álmok és az idő

Az álmok eltérő ideig tarthatnak attól függően, hogy az éjszaka melyik szakaszában álmodtok. A rövidebb álmok elalvás után szinte azonnal jelentkezhetnek. Az ébredéshez közelítő szakaszban azonban akár 45 percig is álmodhattok.

8. Megálmodni a jövőt

Időről időre előfordulhat, hogy megpillantjuk a jövőt álmainkban. Ezeket összefoglalóan prekognitív álmoknak nevezzük. Az egyik leghíresebb álombeli jövőlátás esete Abraham Lincolnhoz kapcsolódik, akik megálmodta a saját halálát. Három nappal később az Amerikai Egyesült Államok 16. elnöke gyilkosság áldozata lett, az elkövető pedig John Wilkes Booth, egy akkoriban népszerű színész volt.

9. A nők és az álmok

A nők gyakran álmodnak arról, hogy emberekkel teli házban vannak. Legjellemzőbb rémálmaik az üldözöttség, szeretteik elvesztése vagy az eltévedés. Tanulmányok szerint a nők a terhesség időszaka alatt sokkal élénkebb, mozgalmasabb álmokat látnak.

10. A férfiak és az álmok

Kutatások bebizonyították, hogy a nőkkel ellentétben, a férfiak sokkal inkább álmodnak arról, hogy kint, szabad térben vannak. A férfiak álmaiban a szexualitás is gyakrabban fordul elő. Rémálmaik általában agresszív, erőszakos témákról szólnak, mint például a harc, a küzdelem vagy a verekedés.

Szeretlek Magyarország

Hasonló hírek

Beszéled a flört nyelvét? Szavak nélkül is hódíthatsz!

Mazsi

Mennyibe kerül egy átlagos esküvő 2019-ben?

Mazsi

Ilyet még a magyar mentősök sem láttak! Leesett az álluk attól, ami a helyszínen fogadta őket

Géza