Image default
Életmód hírek

10 jel ami azt bizonyítja, hogy cukorfüggő vagy! Ha rád is igazak ezek, azonnal változtass!

Az alvásproblémák, a folyamatos pattanásosodás, kiütések, a kimerült ízlelőbimbók mind annak a jelei, hogy cukorfüggőségben szenvedsz. A táplálkozási szakemberek és egyéb egészségügyben jártas személyek mind azt javasolják, hogy a lehető legkisebb mennyiségre csökkentsük le a bevitt cukor mennyiségét, mivel számos egészségügyi problémát okozhat.

Ez az édes anyag a látszólag bűntudatmentes élelmiszerekben is ott lehet, mint a salátaöntetek, szószok, kenyerek, italok és akár a húskészítmények is. A cukorfüggő emberek többsége nem is veszi észre, hogy a cukor rabja, amíg annak különböző tünetei meg nem jelennek nála.

1. Bőrproblémák

A pattanások folyamatos megjelenése az egyik legfontosabb jelző, ha túl sok a cukor az étrendben. Ez hozzájárulhat a menstruációs hormonok egyensúlyának felborulásához, így pattanások jelenhetnek meg az állkapocs környékén is. Emellett a cukor károsíthatja a bőrben a kollagént és az elasztint, ami ráncok kialakulásához és korai bőr öregedéshez vezet.

2. Ízlelőbimbók tompulása

Az ízlelőbimbók idővel alkalmazkodnak ahhoz a magas cukormennyiséghez, amelyet elfogyasztunk és ez a tompulás egyre csak fokozódik. A cukros ízhez való hozzászokás minden egyes fánkkal vagy csokoládéval növekszik, így egyre édesebbnek kell lennie egy terméknek ahhoz, hogy “megfelelő” íz élményt okozzon.

3. Fogszuvasodás

A szájban előforduló baktériumok a cukrokat használják fel táplálékként és melléktermékként savakat termelnek. Ezek a savak bontják a fogzománcot, majd lyukat képeznek a fogban.

4. Állandó cukoréhség

A szervezet úgy reagál a cukorra, mint egy drogra. Folyamatosan többet szeretne belőle, hogy ugyanazt a hatást tudja elérni általa. Lehet, hogy nem vesszük észre, hogy cukorra vágyunk, amikor egy kiflit szeretnénk megenni, hiszen egy ételnek nem kell ahhoz édesnek lennie, hogy a cukoréhséget kielégítse.

A magas cukortartalmú élelmiszerekről kimutatták, hogy ugyanúgy aktiválják az agy jutalmazásközpontját dopamin felszabadításával, mint a függőséget okozó drogok.

5. Kevés energia

A cukor fogyasztását követően a hasnyálmirigy inzulint szabadít fel, hogy segítse a glükóz bejutását a sejtekbe, vagyis az energia rohamát tapasztalhatjuk. Ahogy ezt felhasználjuk, energiaszint csökkenést tapasztalunk meg, ekkor a szervezet még több cukrot igényel, hogy újrakezdhesse a ciklust. Minél magasabb a cukor kiugrás, annál mélyebb a kimerülés, lecsökkenés.

6. Megmagyarázhatatlan puffadás

A cukor egyik típusa a fruktóz, amely minden gyümölcsben és a feldolgozott termékek nagy részében megtalálható. Ez az anyag felelhet a puffadásért, mivel ezt a fajta cukrot a szervezet nem tudja mértéktelenül felszívni. A bélben megtalálható bizonyos baktériumok és élesztőgombák a vastagbélben erjesztik a fel nem szívott fruktózt és gázt képeznek belőle.

7. Alacsony libidó

Az, aki túl sok cukrot fogyaszt, tapasztalhat libidócsökkenést. A vércukor magas szintje a vérben negatívan befolyásolhatja a nemi hormonok termelődéséért felelős gént, ami a szexuális vágy csökkenését eredményezheti. A túl magas vércukorszinttel rendelkező férfiak merevedési problémákkal küzdhetnek.

Egy vizsgálat azt is kimutatta, hogy a cukorbeteg férfiak 50-75%-a küzd erekciós zavarokkal, ami háromszor nagyobb, mint a nem cukorbetegek esetében.

8. Gyengült immunrendszer

Amikor a sejtek le vannak terhelve a nagy cukormennyiség által, akkor a szervezetnek sokkal nehezebb dolga van a kórokozók elleni küzdelemben az egészség fenntartásában. Az immunrendszer nagyjából 70%-a az emésztőrendszerben található, amelyet az egészséges bélbaktériumok támogatnak. Az étrend magas cukortartalma a bélflóra káros tagjai számára jelentenek tápanyagot, ezzel túlszaporodva, kiszorítva a hasznos baktériumokat.

9. Súlygyarapodás

A súlygyarapodás az egyik leglényegesebb figyelmeztető jel arra, hogy a táplálkozásban változtatásokat kell bevezetni. Amikor túlzott mennyiségű cukrot viszünk be a szervezetebe, a fel nem használt mennyiség mindenképpen a raktárakba kerül. Ha rendszeresen túlzásba esünk a cukorbevitellel, akkor az következményesen növeli a zsírraktárak mennyiségét.

Vannak olyan élelmiszerek, amelyekben természetesen magas a cukortartalom, mint egyes gyümölcsök, de itt számolnunk kell azzal is, hogy a rosttartalmuk ennek a cukornak a felszívódását elnyújtja, ezáltal nem terheljük meg úgy a szervezetet, mint egy feldolgozott, cukros élelmiszerrel.

10. Álmatlanság

Ha cukor tartalmú élelmiszert követlen lefekvés előtt fogyasztasz, azzal nehezíted az elalvást, mivel a vércukorszinted hirtelen meg fog ugrani ez pedig befolyással lesz az agyműködésedre, arról nem is beszélve, hogy a közvetlen vagy nagyjából 2 órán belüli, lefekvés előtti étkezés az emésztőfolyamatok miatt zavarja az alvás minőségét.

Forrás: tudasfaja.com

Hasonló hírek

Meghalt a kamaszlány a kádban, olyasmitől, amit te is elkövetsz!

Mazsi

Lesújtó hír érkezett! Dzsuzsák Balázs gyászol

Mazsi

Téli álmot alszik a libidó?

Edit