Image default
Egészség - betegség

10 friss növény, ami most a legértékesebb: tele vannak vitaminnal

A májusi, szezonális zöldségekben és gyümölcsökben most, frissen van a legtöbb vitamin.

A szezonális zöldségekkel kapcsolatosan sok a félreértés, pedig a szabadföldben termesztett, frissen betakarított élelmiszer-alapanyagoknak nincs párjuk: tele vannak értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal, ropogósak, jó ízűek.

Noha mára a legmodernebb agrotechnológiának köszönhetően, például hidrokultúrában, illetve mesterséges napkoncentrátorokkal napfény és föld nélkül is lehetséges növényt termeszteni, azért a kert kincseivel ezek biztosan nem érnek fel.

Májusi szezonzöldségek

A májusra beérő, korai zöldségek és gyümölcsök nemcsak értékesek, de ilyenkor a legfinomabbak, érdemes a hónapban minél többször az asztalra kerülniük, néhányukból pedig akár be is lehet most spájzolni egész évre.

A fejes saláta igazi tavaszi csemege, tele van káliummal, A- és K-vitaminnal, de a víztartalma is kiemelkedően magas. Tojásos nokedli nincs is ilyenkor ropogós saláta nélkül.
A fejes saláta igazi tavaszi csemege, tele van káliummal, A- és K-vitaminnal, de a víztartalma is kiemelkedően magas. Tojásos nokedli nincs is ilyenkor ropogós saláta nélkül.
Fotó: BasieB / Getty Images Hungary
Májusban elkezdődik a sokak által várt spárgaszezon is. A vízhajtó, antioxidánsokban és ásványi anyagokban gazdag zöldség rengetegféle módon elkészíthető.
Májusban elkezdődik a sokak által várt spárgaszezon is. A vízhajtó, antioxidánsokban és ásványi anyagokban gazdag zöldség rengetegféle módon elkészíthető.
Fotó: zeleno / Getty Images Hungary
Az utolsó tavaszi hónaptól kezdve teremhet a kertekben a zöldborsó, mely káliumban, K- és A-vitaminban is gazdag. Mentával különleges borsókrémleves készíthető belőle.
Az utolsó tavaszi hónaptól kezdve teremhet a kertekben a zöldborsó, mely káliumban, K- és A-vitaminban is gazdag. Mentával különleges borsókrémleves készíthető belőle.
Fotó: YelenaYemchuk / Getty Images Hungary
A spenót nemcsak a vas pótlására jó, hiszen rengeteg folsav, A- és K-vitamin, kálium, magnézium és szelén is van benne. A tavaszi zöld rizottó spárgával és spenóttal a legfinomabb.
A spenót nemcsak a vas pótlására jó, hiszen rengeteg folsav, A- és K-vitamin, kálium, magnézium és szelén is van benne. A tavaszi zöld rizottó spárgával és spenóttal a legfinomabb.
Fotó: Lecic / Getty Images Hungary
Tavasz közepétől nyárig az újhagyma is frissen szedhető a kertben: a zsenge zöldségben a hagyma minden jó tulajdonsága megvan, de az íze enyhébb. A hagymás törtzeller pedig egyenesen tökéletes lesz tőle.
Tavasz közepétől nyárig az újhagyma is frissen szedhető a kertben: a zsenge zöldségben a hagyma minden jó tulajdonsága megvan, de az íze enyhébb. A hagymás törtzeller pedig egyenesen tökéletes lesz tőle.
Fotó: alexbai / Getty Images Hungary
A rukkola tele van minden jóval: káliumban, A-, C- és K-vitaminban gazdag, egészséges szendvicsfeltét, szuper ízt ad a salátáknak, de pestóba is kerülhet, és akár az erkélyen is megterem.
A rukkola tele van minden jóval: káliumban, A-, C- és K-vitaminban gazdag, egészséges szendvicsfeltét, szuper ízt ad a salátáknak, de pestóba is kerülhet, és akár az erkélyen is megterem.
Fotó: pilipphoto / Getty Images Hungary
Május végén kezdődik igazán az újburgonya szezonja. A káliumban és magnéziumban is gazdag újkrumpli spárgával lepirítva isteni köret vagy főétel lehet.
Május végén kezdődik igazán az újburgonya szezonja. A káliumban és magnéziumban is gazdag újkrumpli spárgával lepirítva isteni köret vagy főétel lehet.
Fotó: brittak / Getty Images Hungary
A petrezselyem az egyik legtöbb vasat tartalmazó kerti növény, de kalciumban, káliumban, A-, C- és K-vitaminban is kiemelkedően gazdag. Ne csak levesbe tedd, készíts belőle ízletes pestót!
A petrezselyem az egyik legtöbb vasat tartalmazó kerti növény, de kalciumban, káliumban, A-, C- és K-vitaminban is kiemelkedően gazdag. Ne csak levesbe tedd, készíts belőle ízletes pestót!
Fotó: Catalina-Gabriela Molnar / Getty Images Hungary
A hónapos retek áprilistól júniusig szezonális kerti zöldség, balkonládában is termőre fordul egy hónap alatt. Vírusölő hatású, B- és C-vitaminban is gazdag, és akár zöldfűszerekkel sütve is finom.
A hónapos retek áprilistól júniusig szezonális kerti zöldség, balkonládában is termőre fordul egy hónap alatt. Vírusölő hatású, B- és C-vitaminban is gazdag, és akár zöldfűszerekkel sütve is finom.
Fotó: fcafotodigital / Getty Images Hungary
Májusban kinyitnak az eperföldek, és a kertben is piroslani kezdenek a C-vitaminban és folsavban gazdag gyümölcsök, most kell belőlük sokat enni. Akár a fagyasztóba is mehet, de lekvárnak is elteheted.
Májusban kinyitnak az eperföldek, és a kertben is piroslani kezdenek a C-vitaminban és folsavban gazdag gyümölcsök, most kell belőlük sokat enni. Akár a fagyasztóba is mehet, de lekvárnak is elteheted.
Fotó: maljalen / Getty Images Hungary

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

femina

Hasonló hírek

Fogkő-eltávolítás házilag, fogorvos nélkül

info

Megkeseríti az életet – sok allergiásnak fogalma sincs erről

info

Bizonyos vérnyomáscsökkentő szerek szedése hosszú távon tüdőrákot okozhat

Mazsi