Gasztronómia, vega

10 érdekesség, amit nem tudtál a csokoládéról (A cikk videót tartalmaz)

Tiszta csokiból - kuglóf. Kép - www.hirmagazin.eu

Éppen csak az nincs a videóban, hogy a csoki örömérzést nyújt, és sokan, már akkor boldogok vagyunk, mikor még meg se ettük, de tudjuk, hogy hamarosan megesszük!

Ez után, ha már megettük, valami nagyon kellemes érzés tölt el mindenkit, már akik szeretik a csokoládét. Na, de nézzük, mire is jaó valójában a csokoládé!

Mi is kifiléztük a csokoládét, íze és az orvostudomány által is alátámasztott hatásai tekintetében:

1. Jót tesz a szívnek és a vérkeringésnek
Egy friss tanulmány szerint az étcsokoládé segít visszaállítani az erek rugalmasságát, és megakadályozza, hogy a vérsejtek a véredények falához tapadjanak. Mind ezekkel az artériák eltömődését segít megelőzni a finomság.

2. Csökkenti a szélütés kialakulásának esélyét
Finnországi tudósok kutatásaiban a csokoládéfogyasztó vizsgálati alanyok esetében 17 százalékkal volt kisebb a szélütés előfordulásának esélye, ami elképesztő adat.

Tiszta csokiból - kuglóf. Kép - www.hirmagazin.eu
Tiszta csokiból – kuglóf. Kép – www.hirmagazin.eu

3. Ásványi anyagokban gazdag
A jó csoki (70+%-os) tobzódik a káliumhoz, cinkhez és szelénhez hasonló, jótékony hatású ásványi anyagokban. Ez utóbbi ételből 100 gramm ugyanakkor az ajánlott napi vasbevitel  67 százalékát is fedezi.

4. Csökkenti a koleszterinszintet
A kakaófogyasztás a vizsgálatok szerint csökkenti a „rossz” koleszterin (LDL) szintjét, valamint növeli a „jó” koleszterin (HDL) előfordulását a szervezetben, amely így visszafogja a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

5. Jó a bőrnek
Az étcsokoládéban fellelhető flavonolok megvédhetik a bőrt a Nap károsító hatásaival szemben (azért mindenképpen használjunk továbbra is napkrémet!).

6. Segíthet a fogyásban
Egy Will Clower nevű neurológus szerint, ha étkezés előtt 20 perccel egy kocka „jó” csokit hagyunk a nyelvünkön szétolvadni, kisvártatva bizonyos agyi hormonjaink a következő szavak kiejtésére fognak ösztökélni bennünket: „Tele vagyok.” Mind emiatt állítólag kevesebbet fogunk enni. Az étkezést követően egy hasonló, kicsiny beavatkozás a hírek szerint a nassolástól fog megvédeni minket.

Házisütemény, tiszta csokiból. Még a piskóta is csokis. Kép - www.hirmagazin.eu
Házisütemény, tiszta csokiból. Még a piskóta is csokis. Kép – www.hirmagazin.eu

7. Jó az anyának és a babának
Egy szintén finnországi kutatás azt mutatta ki, hogy a csoki csillapította a stresszt a várandós hölgyek körében, és az ilyen anyukák gyerekei többet mosolyogtak, mint a csokoládéval-nem-élő társaik utódai.

8. Megelőzheti a diabéteszt
Talán furcsán hangzik, de a vizsgálatok alapján a kakaó javíthatja az inzulinérzékenységet. A mértékkel majszolt étcsokoládé ennek köszönhetően elodázhatja, illetve megelőzheti a cukorbetegség kialakulását.

9. Az agy működésére nézve is kedvező
A flavanolok bizonyos sejtések szerint az idősebb emberek memóriazavarait enyhíthetik, továbbá az étcsokoládé gyulladáscsökkentő hatása az agyrázkódáshoz hasonló sérülések kezelésében is az orvosok segítségére lehet.

10. A csokitól jobb lesz a közérzetünk
A csokoládé feniletilamint tartalmaz (PEA); ezt a vegyületet például szerelembe esés folyamán szokta még előállítani a gondolkodásért felelős szervünk. A PEA az agyunkat endorfintermelésre sarkallja, amely fehérjék boldogságunk kiteljesítésében nyújtanak segédkezet szervezetünknek.

Forrás: Hirmagazin.eu, elelmiszer.hu

Videó: youtube.com, Top 10 Magyar

Képek: Hirmagazin.eu

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Ízkavalkád a konyhában

info

Házi vegeta tartósítószer nélkül: ezt használd a bolti helyett

Mazsi

Közel félezer helyen fagyizhatsz féláron a hétvégén, itt a lista

Edit