Hirmagazin.eu
Főoldal » 10 érdekesség – a sörről
Életmód hírek

10 érdekesség – a sörről

10 érdekesség - a sörről

Itt a tavasz, egyre jobban csúszik a jéghideg sör… Azt például tudtad, hogy már időszámításunk előtt is ittak sört? És azt, hogy van, ahol receptre is felírják?

A sörről szóló, sokszor meglepő érdekességeket a Szeretlek Magyarország gyűjtötte össze.

Az első sör

A legelső sörszerű italt minden bizonnyal az ókori Kínában főzték le, i.e. 7000 környékén. Ez az ital rizsből készült és még inkább volt egy sör-bor hibrid, mézzel, szőlővel és galagonyával ízesítve, mint az a komlós ital, amit mi ismerünk.

Hányféle sör van?

A söröket az erjesztési eljárásuk alapján három nagy csoportra osztjuk, de ezeken belül még számtalan különféle típusú sör létezik. A három csoport: a spontán erjesztésű sörök, a felső és az alsó erjesztésű sörök – ez utóbbi a legelterjettebb, a legtöbb sör így készül. A mostanában oly divatos IPA pedig a felsőerjesztésű sörök családjába tartozik.

Honnan ered az IPA?

Ahogy neve is mutatja – India Pale Ale – az IPA egy olyan sört takar, amit Indiába szállítottak és azért, hogy jó ízű maradjon a hosszú hajóút végére is, az átlagosnál erősebben komlóztak.

Altató helyett a sör segít

Már minden bárányt megszámoltál, mégsem jön álom a szemedre? Mosd ki a párnahuzatodat egy kis IPA-s vízben. Meglátod, a komló illata segít abban, hogy minél gyorsabban elszenderülj.

Recék a sörös üvegek alján

Neked is feltűntek már azok a különös kis recék a sörös üvegek alján? De miért is vannak ott? Dísz, vagy valami kód? Egyik sem. Ezek a kis recék azért kellenek, hogy a gyártószalagon stabilan álljanak meg a sörösüvegek.

Sör receptre

Gondolnád, hogy van a világon olyan pont, ahol a sört javasolják gyógymódnak, sőt, az orvosok a páciensnek egyenesen felírják a sörfogyasztást? Pedig Csehországban és Lengyelországban pont ez történik a súlyos vesekő-betegekkel!

Hippokratész is megmondta

Egyébként már az orvoslás atyja, Hippokratész (i.e. 460-377) is lejegyezte a sör gyógyhatásait. Ő láz ellen és vízhajtóként javasolta fogyasztását…

Sörrel adóztak

Az 1200-as években a jobbágyak egy vödör sört is kötelesek voltak adóként beszolgáltatni. Azaz a házi sörfőzés már akkor is működött!

Bort iszik és… vagy mégsem?

A középkorban nagyon sok kolostorban főztek sört. A finom ital eladásával gyarapították bevételeiket, de szívesen fogyasztották is. Ráadásul a sört böjt alatt is ihatták…

forrás: anna

Hasonló hírek

A három fiú letérdel apjuk barátnője elé és megkérik őt nyissa ki a csomagot

Mazsi

Mi lett vele? Új kihívások után kutat az első magyar pilótanő – Nem találja ki, mit csinál most Czigány Ildikó

Géza

Szerepcsere, ha az apa marad otthon

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------