Image default
Technika, kommunikáció

10 elképesztő harci robot, ami örökre megváltoztatja majd a háborúkat! Olvasd el, megéri! (A cikk videókat tartalmaz) Oszd meg!

Nem állunk olyan messze attól, hogy mesterséges intelligencia (AI) által vezérelt robotok árasszák el a világ csatamezőit, hiszen az összes nagyhatalom kísérletezik olyan fegyverekkel, melyek (szinte) teljesen önmaguktól képesek mozogni és akár ölni is.

Amerikai Népszava

Persze nemcsak a harcmezőkön jelenhet meg a katonai AI-technológia, hanem a stratégák és kiképzőtisztek dolgát is megkönnyítheti. Megnéztük, milyen mesterséges intelligencián alapuló megoldásokon dolgoznak most a világ nagyhatalmainak hadseregei és az alkalmazásukban álló fegyverfejlesztők.

Sea Hunter

PORTLAND, Ore. (Apr. 7, 2016) Sea Hunter, an entirely new class of unmanned ocean-going vessel gets underway on the Williammette River following a christening ceremony in Portland, Ore. Part the of the Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA)’s Anti-Submarine Warfare Continuous Trail Unmanned Vessel (ACTUV) program, in conjunction with the Office of Naval Research (ONR), is working to fully test the capabilities of the vessel and several innovative payloads, with the goal of transitioning the technology to Navy operational use once fully proven. (U.S. Navy photo by John F. Williams/Released)160407-N-PO203-598

A Sea Hunter egy autonóm, AI-vezérelt kísérleti hajó, egy a Lockheed Martin számos kísérleti hajóprototípusa, a Sea-vonal közül. Bár a tesztfázis alatt még tartózkodik a hajón emberi irányítószemélyzet, később teljesen önműködő lesz a jármű, szükség esetén viszont átveheti fölötte az irányítást egy távirányítást használó kezelő is. A hajó radarok és vizuális detektorok segítségével navigál majd a vizeken, várhatóan 1-2 éven belül már rendszeresíti is az amerikai haditengerészet – már ha a tesztek sikeresnek bizonyulnak

Kalasnyikov harcimodul

Az orosz Kalasnyikov-konszern tavaly jelentette be, hogy egy teljesen önműködő fegyverrendszert fejlesztett, ami képes az automatikus célazonosításon és tüzelésen kívül gépi tanulásra is, így az oroszok stílszerűen mesterséges ideghálózatként hivatkoznak rá. A fegyverrendszer része egy 7,62 milliméteres géppuska lesz, melyet egy komplex számítógépes rendszer vezérel majd.

Orosz robottankok

Az Uran-9-es orosz robotpáncélos. Fotó: Shutterstock

Az orosz Impuls-2 tech center egy BMP-3-as alvázra épített felderítőtankon (Vihr) és egy gyalogsági harcjárművön (Uran-9) dolgozik, miközben a Kalasnyikov egy kisebb, hét tonnás harcjárművet épít, elsősorban felderítő és támogató célokra (Szoratnyik) – erre várhatóan a fent említett automata harcimodult is rászerelik majd. A robotok várhatóan gyalogos és páncélos célpontokkal is fel tudják majd venni a harcot, a kilövési parancsot viszont egyelőre még embernek kell kiadnia.

Az Urant egyébként tesztelték Szíriában és állítólag rettenetesen teljesített; sokkal kisebb hatótávolsága van, mint remélték, fő fegyvere gyakran meghibásodott és kiderült, hogy mozgás közben nem tud lőni.

Drónok

Egy amerikai Predator-drón. Fotó: Shutterstock

A modern hadviselésben egyre szélesebb körben használnak a világ hadseregei, sőt irreguláris alakulatai is pilóta nélküli repülőgépeket (UAV), úgynevezett drónokat. Bár ezek jelentős részét még távirányítóval kezelik, már számos teljesen autonóm, AI-vezérelt UAV is létezik, többnyire egyelőre még kísérleti fázisban. Ilyen eszköz például a Northrop Grumman TRITON felderítőrobotja, a Perdix nanodrón vagy a BAT nevű northropos kísérleti harcidrón.

Goalkeeper CIWS

Az 1979-ben kidolgozott Goalkeeper CIWS-fegyverrendszer lényegében teljesen önállóan képes azonosítani, kiválasztani és megsemmisíteni ellenséges rakétákat és repülőgépeket. A Hollandiában kidolgozott technológiát általában hajókra szokták felszerelni, többek közt olyan fegyverrendszereket inspirált, mint a Phalanx CIWS vagy az AK-630.

Guardium

A Guardium egy izraeli önjáró kerekes harcjármű, ami amellett, hogy távirányítással is irányítható, önvezető üzemmódban is működik. Az IDF a járművet főleg a gázai övezetben való őrjáratozáshoz használja, kamerarendszereinek köszönhetően az operátorok minden irányban meg tudják figyelni a környezetet, és ha kell, likvidálhatnak veszélyforrásokat anélkül, hogy ők maguk veszélybe kerülnének.

AI a kiképzésben

A kép illusztráció. Fotó: Shutterstock.

Az Egyesült Államok légiereje és a hadsereg is dolgozik mesterséges intelligencia alapú kiképzőprogramokon. Mindkét esetben egy virtuális valóság alapú szimulációban mélyítenék el a katonákat; míg a légierőnél főleg a katonai repülőgépek irányítását tanulnák, a hadseregnél főleg taktikai kiképzésre és távirányított járművek kezelésének tréningezésére használnák.

Adatelemzés

A kép illusztráció. Fotó: Shutterstock

Az amerikai hadsereg a Google gépi tanulási algoritmusaival is kísérletezik, főleg drónok által készített felvételek rendszerezésére és elemzésére használnák ezt a mesterséges intelligencia alapú programot.

AI-vezérelt rakéták

A kép illusztráció, egy Storm Shadow típusú cirkálórakéta látható rajta, ami nem használ AI-t. Fotó: Shutterstock

A “haláldrónokként” is emlegetett AI-vezérelt rakéták tényleg inkább egy öngyilkos drónra hasonlítanak, mint egy hagyományos rakétára. Az ilyen eszközöket, hasonlóan egy sima rakétához, gyakran szárny alatt hordozva juttatják el a célterületre egy repülőgép segítségével, majd távirányítással vagy mesterséges intelligenciával az út maradék részét “magától” teszi meg az öngyilkos drón a célpontig. Ilyen például az izraeli Heron, a Harpy és az amerikai AGM-136-os is.

AI az amerikai harci repülőkön

Fotó: Shutterstock

Az amerikaiak legújabb vadászrepülőgépe, az F-35-ös már most is alkalmaz mesterséges intelligenciát ahhoz, hogy emberi beavatkozás nélkül tudjon adatokat elemezni és prezentálni a pilótának, az AI számos szenzor inputját értelmezi és rendszerezi a másodperc töredéke alatt. A technológiát az amerikaiak a B-2-es lopakodó bombázóba és az F-15-ös vadászgépbe is be akarják szerelni. Szóba került egyébként az F-35-ös vadászgép teljes átalakítása pilóta nélküli géppé is.

Források: Business InsiderNATORTPhys.orgMilitary.comFox NewsSputnikThe InquirerWikipedia.

Hasonló hírek

Stephen Hawking szerint önmagát irthatja ki az emberiség

info

Zuckerberg megmagyarázta, miért NEM jótékonykodik

Edit

Automatikusan hívja a mentőket a magyar fejlesztésű mobilapplikáció

Géza