Image default
Életmód hírek

10 dolog, amit mind a B12-vitamin hiány okoz!

A B12-vitamin hiánya az egyik leggyakoribb tápanyaghiány. Ennek fő okai a következők szoktak lenni: szigorú vegán étrend, súlyos emésztési zavar, súlycsökkentő műtét.

Mivel a B12-vitamin csak állati eredetű élelmiszerekben fordul elő, ezért kizárólag növényi alapú étrendek esetén mindig gondoskodni kell a pótlásról. Hiánya sokféle tünetet képes okozni.

1. Gyengeség, szédülés, fáradtság

Amikor a vitamin nem elegendő a szervezetben, akkor a vörösvértest termelés zavart szenved és az oxigénellátottság is csökken. Ennek eredményeképpen álmosnak, fáradtnak. kimerültnek érezheted magad. Sokan összetévesztik ezeket a tüneteket az elégtelen alvással, stresszel és hosszú munkaidővel.

2. Légzési elégtelenség

A B12-vitamin hozzájárul a hemoglobin – az oxigénszállító fehérje termeléséhez a véráramban. A vitamin hiánya vérszegénységet okozhat, csökkentheti az oxigén áramlását a szövetekhez, ami légszomjat és gyengeséget okozhat.

3. Az idegkárosodás és bizsergő érzés

A B12 hiánya károsíthatja az idegsejteket, ami a bizsergő, tűszurkálás érzést eredményezheti a kezekben és lábakban. Ha figyelmen kívül hagyod, akkor állandóvá válhat. A B12-vitamin szükséges a myelin képződéshez, ami az idegrostok körüli fehér hüvely. Ez arra szolgál, hogy növelje az impulzusok terjedésének sebességét.

4. Sápadt vagy sárgás bőr

A B12-vitamin alacsony szintjének további fizikai jele a sárgaság a bőrön vagy a szem fehérjén. A vörösvértestek termelése a B12-vitamin függvénye. A vörösvérsejtek nem megfelelő előállítása megaloblasztos anémiás állapotot okoz. Ebben a betegségben a vörösvérsejtek nagyok, sérülékenyek. Nincs elegendő vörösvérsejt a vérben, amely a szervezetben keringene, ezért a bőr sápadt lehet.

A bilirubin egy enyhén vöröses vagy barnás színű anyag, amelyet a máj termel, ha lebontja a régi vörösvérsejteket. Nagy mennyiségű bilirubintól lehet sárgás a bőr és a szemek fehérje.

5. Duzzadt, gyulladt nyelv

Ha vegán vagy, bizonyos emésztőrendszeri betegségben szenvedsz, esetleg túlzásba viszed az alkoholfogyasztást, az kockázatot jelent a B12-vitamin hiányra. A B12 hiányának egyik megnyilvánulása a nyelvgyulladás-  jellegzetes, vörös, sima nyelv.

6. Székrekedés, étvágytalanság, puffadás

Ha figyelmen kívül hagyjuk, a B12 hiánya krónikus székrekedéshez, gyomorfájdalomhoz, puffadáshoz, hasmenéshez és étvágytalansághoz vezethet. A vitamin alacsony szintje befolyásolja a gyomor-bél rendszer normális működését. A B12-vitamin normál szintjének helyreállításához és a székrekedés megszüntetéséhez B12-vitamin-kiegészítésre lehet szükség.

A legtöbb B12-vitamin-hiányban szenvedő embernek hiányzik egy fehérje (intrinsic faktor) a szervezetéből, amely a gyomorban termelődik és a B12-vitmain felszívódásához szükséges

7. Látásromlás

A vitamin hiánya szem idegbántalomhoz és látáscsökkenéshez vezethet, hiszen a B-12 vitamin fontos szerepet játszik az idegek és az idegrendszer működésében. A látás elvesztése diagnosztizálható az alultápláltságban szenvedők körében, és azoknál is, akik nem fogyasztanak állati eredetű termékeket. A legfrissebb kutatások azt mutatták, hogy az E-vitamin, a DHA és a B12-vitamin kombinációja javítja a látást és a retina érzékenységét a glaukóma kezelésében.

8. Depresszió, hangulatváltozások

Természetes, hogy egyes vitaminok hiánya depresszióhoz és hangulatváltozásokhoz vezethet, és a B12 sem kivétel ez alól. A vitamin hiánya erősen befolyásolja a szerotonin termelést az agyban. A szerotonin jelentősen befolyásolja a hangulatot.

9. Meggyengült csontok

Csakúgy, mint a kalcium és a D-vitamin, a B12-vitamin is fontos szerepet játszik a test csontképző sejtjeinek kialakulásában. A B12-vitamin hiánya veszélyezteti a megfelelő működésüket, és csontritkuláshoz vezethet. A betegséget törékeny, gyenge csontok jellemzik, mivel a tápanyaghiány okozta szövetveszteséget okoz.

10. Csalóka tünetek az idősek körében

A B12-vitamin-hiány becslések szerint a 60 év felettiek 10-15% -át érinti. Az idősek súlyos hiányban szenvedhetnek vagy olyan háttérben meghúzódó állapottal rendelkezhetnek, amely a hiányt okozza. Meglepően sokan közülük a fő tüneteket nem mutatják, azonban tény, hogy az életkorral a B12-vitamin felszívódásának hatékonysága csökken.

Forrás: tudasfaja.com

Hasonló hírek

A hangod alapján kiderül, szexinek találnak-e a férfiak

info

Holnapra: Így vágj bele a mozgásba hosszú kihagyás után!

Géza

Egy elhanyagolt tényező: az alvás

info