Hirmagazin.eu
Egészség - betegség

1 milliárd embert vihet el a dohányzás az évszázad végére..

A dohányzás továbbra is az egyik legelterjedtebb élvezeti cikk, ami annyira hétköznapinak tűnik, hogy elsőre nehéz is felfogni, milyen nagy hatása van.

Évente mintegy 8 millió ember hal meg idő előtt a dohányzás következtében, ami azt jelenti, hogy világszerte minden hetedik haláleset a dohányzáshoz köthető. Hogy arányokban lássuk, a dohányzás miatt egyetlen nap alatt annyian halnak meg, mint a terrorizmus miatt egy év alatt. Emellett további milliók élnek rossz egészségi állapotban a dohányzás miatt.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

A dohányzás különösen nagy problémát jelent a magas jövedelmű országokban, ahol cigi a megelőzhető betegségek és halálesetek legfontosabb oka. Ez különösen igaz a férfiakra: arányokat tekintve a dohányzás okozta halálesetek közel háromnegyede férfiak között történik.

A számok összesített szinten is pusztítók: az elmúlt 30 évben több mint 200 millióan haltak meg a dohányzás miatt, az epidemiológiai becslések szerint, ha minden a jelenlegi ütemben megy tovább, a dohányzás ebben az évszázadban körülbelül 1 milliárd ember halálát okozhatja.

A 20. század függősége

A dohányzás aranykora egyértelműen a 20. század volt, amely nagyban köszönhető annak, hogy a késő 50-es évekig semmiféle korlátozás nem vonatkozott a dohánytermékekre és azok árusítására, így vígan füstölhettek reklámplakátokon a cowboyok, láncdohányozhattak a filmek főszereplői, és gyakorlatilag bárki, bárhol árusíthatott cigarettát.

Bal tengelyen a cigaretta eladások száma, jobb tengelyen a tüdőrákos megbetegedés következtében elhunytak száma időarányosan az Egyesült Államokban. Bal tengelyen a cigaretta eladások száma, jobb tengelyen a tüdőrákos megbetegedés következtében elhunytak száma időarányosan az Egyesült Államokban. Kép: Our World in Data

Aztán a tudomány vészjelzései nyomán a világ országai sorra elkezdték szigorítani, mind az árusítást, mind a dohánytermékek hirdetését. Magyarországon a leglátványosabb változást talán az jelentette, amikor a 2011 júliusában az éttermekben, kávézókban és kocsmákban egyaránt kitiltották a dohányzást. Emellett számos, a dohányzásról való leszokást segítő program elindult itthon, és világszerte egyaránt.

Magyar fiatalok <3 cigi

Az elmúlt másfél évtizedben 7 százalékkal csökkent a rendszeresen dohányzók aránya világszerte, ugyanakkor a becslések szerint az emberek még mindig 20 százaléka dohányzik.

A helyzet Magyarországon is javul, ám ahogyan az alábbi ábrán látható, a dohányzás miatt elhunytak számát tekintve még mindig Európa élmezőnyébe tartozunk, ráadásul itthon kiugróan sok fiatal dohányos van, akik közül sokan nem is fogják letenni a cigit.

(Our World in Data)

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Az allergiásoknak már okozhat gondot a nyírfa

info

Magas a vércukorszinted? Ezekkel az ételekkel csökkentheted!

Mazsi

Ezért fogyasszunk nyáron főtt kukoricát

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------